Βήμα – βήμα φαίνεται πως εξετάζεται η επιστροφή στην «κανονικότητα» αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζουν την άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως, παρά την εισήγηση για άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός η χρήση της μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική.

Εισήγηση για άρση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους – Υποχρεωτική σε χώρους με συνωστισμό

Η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στην «πορεία εξόδου» από το πεδίο της πανδημίας κορωνοϊού και της επιστροφής στην κανονικότητα. Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο Σάββατο (19/2), οι Ειδικοί αποφάσισαν την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

Μέχρι τον Απρίλιο θα απελευθερώνονται δραστηριότητες για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες και παράλληλα θα δίνεται έμφαση στη θωράκιση των ανεμβολίαστων μέσα από το -εμπλουτισμένο και με δύο πρωτεϊνικά σκευάσματα– εμβολιαστικό πρόγραμμα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται 474.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax και τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου το εμβόλιο της Sanofi.

Καθώς οι σκληροί δείκτες υποχωρούν, δηλαδή οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, αλλά και χάρη στον εμβολιασμό του 80% του ενήλικου πληθυσμού, η Ελλάδα, «ακολουθώντας» άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξετάζει τα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα.

Έτσι, στις επόμενες εβδομάδες θα δρομολογηθεί το θέμα της πληρότητας 100% εμβολιασμένων θεατών στα γήπεδα και η άρση της τηλεργασίας εκτός αν υπάρχουν εργαζόμενοι που εξαιρούνται λόγω προβλημάτων υγείας.

Σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους, από υπηρεσίες, διασκέδαση, εστίαση, νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς, η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική.

Το ίδιο και η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για την είσοδο σε χώρους όπως ισχύει και σήμερα.

Η εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών παραμένει η μείζονα προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά και το πιο δυνατό «όπλο» της επιστημονικής κοινότητας για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό της κυβέρνησης και των ειδικών σχετικά με τα άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.