Οι λιανικές τιμές στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, αυξήθηκαν κατά 73,02% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο.

 

Η μέτρηση ήταν ελαφρώς μειωμένη από την αύξηση κατά 78,62% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο πληθωρισμός στο λιανικό εμπόριο στην πόλη ήταν 2,95% σε μηνιαία βάση, επίσης μειωμένος από το 3,83% έναν μήνα νωρίτερα. Οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν κατά 4,96% σε μηνιαία βάση και κατά 74,22% σε ετήσια βάση, ανέφερε το επιμελητήριο.

Τον Μάρτιο, ο μηνιαίος πληθωρισμός των τροφίμων στην πόλη ήταν σχεδόν 4% σε επίπεδο λιανικής και σχεδόν 5% σε επίπεδο χονδρικής.

Τι συμβαίνει με την Τουρκία

Τα εθνικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Τουρκίας για τον Μάρτιο θα ανακοινωθούν στις 3 Απριλίου. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να αυξηθούν κατά 51,25% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 55,18% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg με 16 οικονομολόγους.

Ο τουρκικός πληθωρισμός τον Φεβρουάριο επιβραδύνθηκε στο βραδύτερο επίπεδο του τελευταίου έτους, αν και οι κρατικές δαπάνες μετά τους φονικούς σεισμούς και η χαλαρότερη νομισματική πολιτική αναμένεται να αποτελέσουν κίνδυνο για τις τιμές.

Διαβάστε περισσότερα