Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «ποινικές ευθύνες επιρρίπτουν οι εισαγγελείς και οι δικαστές, όχι το πόρισμα της κυβέρνησης ή η κοινή γνώμη», με αφορμή την οργή της κοινής γνώμης και τη βαβέλ στα πορίσματα των κομμάτων για την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Σημειώνεται ότι η εξεταστική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι στις 15.00 για τελευταία φορά, σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων, προκειμένου τα μέλη της επιτροπής να υπογράψουν ένα κοινό πόρισμα.

Ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι «η προανακριτική, εξεταστική επιτροπή δεν εμποδίζει τον εισαγγελέα να ασκήσει δίωξη, όπου θεωρεί ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Δεν υπάρχει πια ασυλία για τα κακουργήματα».

Ερωτηθείς γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απάντησε: «Φυσικά και υπήρχαν παραλείψεις, είπαμε πρώτοι ένα μεγάλο συγνώμη. Οι απαντήσεις πρέπει να είναι πιο καθαρές.

Αναφερόμενος στο «μπάζωμα», ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης εξήγησε ότι «έπρεπε να γίνουν εργασίες στο σημείο της τραγωδίας για να μπορέσει να ξαναανοίξει η γραμμή, να ξανακυκλοφορήσει το τρένο. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει σε έναν κρατήρα».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν πολιτικές ποινικές ευθύνες για τους 57 νεκρούς, ο κ. Κυρανάκης αναρωτήθηκε ότι «τα τρένα ήταν δεν ήταν ασφαλή και πριν την υπογραφή της σύμβασης 717 και τα συστήματα τηλεδιοίκησης. Οι υπουργοί πριν από αυτή τη σύμβαση έχουν πολιτικές ευθύνες;».

Στη συνέχεια, επέρριψε την ευθύνη του δυστυχήματος το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 στον «ανθρώπινο παράγοντα», δηλαδή στους υπεύθυνους της βάρδιας στο σταθμό της Λάρισας.

Διαβάστε ακόμη: