O κανονισμός που αφορά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 έχει ημερομηνία λήξης ένα χρόνο από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή, με δυνατότητα παράτασης, εξήγησε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Γουίγκαν.

Ειδικότερα, ο κ. Γουίγκαν σημείωσε ότι «ισχύει για ένα χρόνο, με την δυνατότητα να παραταθεί» και προσέθεσε ότι «θα εξεταστεί όταν θα υπάρξει η έκθεση για τη λειτουργία του πιστοποιητικού τον Μάρτιο. Είναι μία ανοιχτή διαδικασία, είναι περιορισμένο σε χρόνο αλλά υπάρχει η πιθανότητα παράτασης».

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό τέθηκε επισήμως σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021. «Ο κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID θα ισχύει για 12 μήνες από την 1η Ιουλίου 2021. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της εφαρμογής του κανονισμού.

Μαζί με αυτή την έκθεση, η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει την παράταση του πιστοποιητικού COVID, εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην πανδημία», ανέφερε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της, όταν τέθηκε σε ισχύ το πιστοποιητικό.

Τι είναι το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό

Όλοι οι πολίτες της ΕΕ που

  • έχουν εμβολιαστεί
  • έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ
  • έχουν αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

το αποδεικνύουν με ένα ψηφιακό πιστοποιητικό, που ονομάζεται ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID (αποκαλούμενο επίσης ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της EE και ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID).

Το πιστοποιητικό εκδίδεται δωρεάν από τις εθνικές αρχές τους, ενώ αναγνωρίζεται και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και από την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν.

Το πιστοποιητικό διατίθεται στην εθνική γλώσσα και στα αγγλικά. Αποτελείται από έναν κωδικό QR που εμφανίζεται σε συσκευή (όπως έξυπνο τηλέφωνο ή ταμπλέτα) ή εκτυπωμένος, και από ψηφιακή υπογραφή, που επαληθεύεται μέσω της πύλης της ΕΕ.

Πότε ενεργοποιείται το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID;

Το πιστοποιητικό ενεργοποιείται από την 1η Ιουλίου 2021 και εκδίδεται δωρεάν. Το σύστημα έχει ισχύ 12 μηνών, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου.

Εάν μια χώρα δεν είναι έτοιμη να εκδώσει πιστοποιητικά την 1η Ιουλίου, υπάρχει περίοδος σταδιακής εφαρμογής έξι εβδομάδων, κατά την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες μορφές αποδεικτικού, που θα πρέπει να είναι αποδεκτές και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πώς θα διευκολύνει το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID τα ταξίδια εντός ΕΕ;

Το πιστοποιητικό διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια σας σε όλη την ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι έχετε εμβολιαστεί, ότι έχετε αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή ότι έχετε αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID διαθέτει ταχεία διαδικασία επαλήθευσης και βοηθά στην πρόληψη της χρήσης πλαστών πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το πιστοποιητικό από μόνο του δεν είναι ταξιδιωτικό έγγραφο. Δεν αρκεί για να ταξιδέψετε, χρειάζεται να έχετε μαζί σας το διαβατήριό σας ή άλλο έντυπο ταυτοποίησης.

Επίσης, δεν χρειάζεται να έχετε το πιστοποιητικό για να ταξιδέψετε, αλλά με αυτό θα διευκολύνετε τα ταξίδια σας. Εάν είστε κάτοχος ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, θα πρέπει καταρχήν να εξαιρείστε από την υποχρέωση να κάνετε τεστ ή να μπείτε σε καραντίνα.