Εκπλήξεις έκρυβαν για την ελληνική οικονομία οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν καθώς προβλέπουν μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών η εκτίμηση είναι πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος μπορεί να φθάσει το 1,1% από το 0,7% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό, η Κομισιόν έβαλε όμως τον πήχη υψηλότερα στο 1,9%.

Καθώς το 2023 ισχύει ακόμη η ρήτρα διαφυγής, το μεγαλύτερο πλεόνασμα που βλέπει η Κομισιόν σημαίνει πως μέρος αυτού μπορεί να μετατραπεί σε μέτρα στήριξης.

Και λέμε μέρος αυτού, καθώς το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι και το ισχυρό διαβατήριο για την επισφράγιση της επενδυτικής βαθμίδας το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η βουτιά του φυσικού αερίου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που φέρνουν τις υψηλότερες επιδόσεις για την ελληνική οικονομία.

Βασική παραδοχή του προϋπολογισμού του 2023 είναι πως το φυσικό αέριο θα βρεθεί πέριξ της περιοχής των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα με αποτέλεσμα ήδη το 2,3% που προβλέπει πλέον το υπουργείο Οικονομικών και το 2,4% που προβλέπει η Κομισιόν να φαίνονται συντηρητικοί στόχοι.

Όπως σχολιάζει στέλεχος μάλιστα του Υπουργείου Οικονομικών, η διαφορά των τιμών που έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό και των πραγματικών τιμών που ισχύουν τώρα σημαίνει όφελος για το ΑΕΠ που μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους και από 3%.

Το καλύτερο πρωτογενές αποτέλεσμα που διαφαίνεται προφανώς και θα αποτελέσει μήνυμα και στις αγορές για την επισφράγιση της επενδυτικής βαθμίδας, παρόλα αυτά υπάρχει περιθώριο μέρος αυτού να πάει σε επιπλέον μέτρα στήριξης.

Και όλα αυτά το 2023, καθώς από το 2024 τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού θα πρέπει να γυρίσουμε σε σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες, η ελληνική οικονομία πρέπει να αλλάξει πίστα και να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% και μάλιστα στο 2,1% το 2024.

Παρόλα αυτά, η Κομισιόν χθες στις εαρινές προβλέψεις έδωσε άλλη μια γεύση, αυτή τη φορά πικρή, για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα το 2024, καθώς θέτει τον πήχη για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5%.

Από του χρόνου παύει να ισχύει η ρήτρα διαφυγής και επιπλέον, τα κράτη θα πρέπει να ακολουθούν μια κλειδωμένη πορεία δαπανών, σύμφωνα και με το σχέδιο της Κομισιόν που ανακοινώθηκε.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, το ποια θα είναι η πορεία των δαπανών αλλά και το με ποιο τρόπο θα γίνει η απομείωση του χρέους τα επόμενα χρόνια, θα είναι και τα σκληρά θέματα που θα πρέπει να διαπραγματευτεί από το φθινόπωρο η νέα κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι, πάντως, πως μέχρι τώρα κανένα κόμμα δεν έχει «αποκαλύψει» τον τρόπο με το οποίο θα γυρίσουμε σε μια πιο σκληρή δημοσιονομική πολιτική.

Με βάση τα νέα δεδομένα, τα πάντα οδηγούν στο ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι για τις παροχές που ακούν από τα κόμματα καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια θα είναι πλέον στενά.

Διαβάστε περισσότερα