search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Κόκκινη κάρτα» στην KPMG από τις εποπτικές αρχές του Άμπου Ντάμπι

Οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας αφαίρεσαν το όνομα της Big Four εταιρείας από τη λίστα των λογιστών που είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών στην επικράτειά της.

KPMG: Αισιοδοξία στον κλάδο εξόρυξης και μετάλλων για ανάπτυξη και μείωση των εκπομπών Co2

Εκτός της δυνατότητας σύναψης νέων συμβάσεων ελέγχου στο Άμπου Ντάμπι τέθηκε πρίν λίγες ημέρες η KPMG, αφού οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας αφαίρεσαν το όνομα της Big Four εταιρείας από τη λίστα των λογιστών που είναι εξουσιοδοτημένοι να υπογράφουν τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών στην επικράτειά της.

Η κίνηση της Αρχής Λογοδοσίας του Άμπου Ντάμπι έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ένας ανεξάρτητος ελεγκτή στο Ντουμπάι επέβαλε πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων στην KPMG και σε έναν από τους πρώην εταίρους της για αποτυχίες στον έλεγχο του Abraaj, του ομίλου ιδιωτικών συμμετοχών (private equity) των αναδυόμενων αγορών που κατέρρευσε το 2018.

Η απαγόρευση θα προσθέσει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Emilio Pera, ο βετεράνος εταίρος που εξελέγη την Παρασκευή ως νέος διευθύνων σύμβουλος της KPMG, μετά την αποχώρηση του Lower Gulf και την για μήνες περίοδο αναταραχών στην επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν.

Ο διορισμός του Pera έρχεται μετά την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Nader Haffar τον περασμένο μήνα μετά από καταγγελίες για νεποτισμό, ευνοιοκρατία και αδύναμη διακυβέρνηση που ταλανίζουν την εταιρεία από το καλοκαίρι.

naderhaffar

Η αναταραχή, η οποία περιλάμβανε την απαίτηση ορισμένων εταίρων από την KPMG International να παύσει από τα καθήκοντά του τον Haffar και το διοικητικό συμβούλιο του Lower Gulf, προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με τη συνέπεια τήρησης των προτύπων σε όλο το παγκόσμιο δίκτυο τοπικών επιχειρήσεων της KPMG και την αποτελεσματικότητα των επικεφαλής στελεχών της διεθνώς στην εποπτεία τήρησης αυτών των προτύπων.

Η Abu Dhabi Accountability Authority (ADAA) δεν δημοσίευσε τους λόγους για τη διαγραφή της KPMG από τη λίστα των εγκεκριμένων νόμιμων ελεγκτών της, η οποία ενημερώνεται κάθε τρεις μήνες, και δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σύμφωνα με την Financial Times. Σημειώνεται ότι η ADAA παρακολουθεί κυβερνητικές οντότητες και κρατικές εταιρείες για την προώθηση της διαφάνειας.

Διαβάστε ακόμη: