Τα 600 εκατ. ευρώ επανήλθαν στην κανονικότητα ύστερα από τις ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η doValue και τα δάνεια γύρισαν εκ νέου στην Eurobank και άλλα 300 εκατ. ευρώ ήταν τα δάνεια που επανέφερε η Intrum και τα οποία επέστρεψαν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τους servicers, ο στόχος είναι να καταστούν και πάλι εξυπηρετούμενα τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να επιστρέψουν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από βιώσιμες λύσεις.

Μάλιστα, σε επιστολή τους προς τους εργαζόμενους της doValue –που συμπλήρωσε τον πρώτο χρόνο αυτόνομης πορείας– ο εκτελεστικός της πρόεδρος κ. Θοδωρής Καλαντώνης και ο CEO της εταιρίας κ. Τάσος Πανούσης αναφέρουν μεταξύ των άλλων:

– Στηρίξαμε τους συνεργάσιμους δανειολήπτες με ρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες περιελάμβαναν άφεση χρέους. Μέσα στο 2020 ρυθμίστηκαν 45.000 δάνεια ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο πεντάμηνο του 2021 ρυθμίστηκαν άλλα 25.000 δάνεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ, συνολικά για σχεδόν 70.000 πελάτες. Δηλαδή στη διετία της κρίσης Covid-19 ρυθμίσθηκαν σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

Ειδικά για το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank, σχεδιάσαμε, διαπραγματευτήκαμε και υλοποιήσαμε συμφωνίες, σε εξατομικευμένη βάση, ώστε να «θεραπευθούν» και να καταστούν και πάλι εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Οι πληγέντες από την πανδημία

Και ακόμα αναφέρουν: Στηρίξαμε τους πληγέντες από την πανδημία, παρέχοντας αναστολή πληρωμών για δάνεια ύψους 6 δις. ευρώ σε περίπου 90.000 δανειολήπτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να ξεπεράσουν προσωρινές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε εφαρμογή των κρατικών προγραμμάτων στήριξης, 26.000 πελάτες μας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Γέφυρα, για δάνεια σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Το ύψος της επιδότησης μέχρι σήμερα για τα δάνεια αυτά αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ άλλοι 20.000 πελάτες έχουν αιτηθεί την ένταξή τους στο πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για δάνεια πάνω από 2,5 δις. ευρώ.

«Καταλυτικό ρόλο στην επαναφορά μεγάλου όγκου «κόκκινων» δανείων σε κανονικότητα -μέσω βιώσιμων ρυθμίσεων- έχουν οι servicers, αξιοποιώντας το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, το νέο νομοθετικό πλαίσιο και τα εξειδικευμένα εργαλεία που διαθέτουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ιntrum Hellas και εκτελεστικό μέλος του Ομίλου Intrum, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της Smith Novak.

Σύμφωνα με τον ίδιο: Οι servicers, καθώς διαχειρίζονται μεγάλα χαρτοφυλάκια, έχουν πλήρη εικόνα της οικονομίας, αλλά και τη δυνατότητα να προσφέρουν λύσεις.

Και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μέσω και συγχωνεύσεων, ώστε να αναδειχθούν επιχειρηματικές μονάδες υγιείς που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των επόμενων ετών».

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα, έχουμε στην Intrum ένα χαρτοφυλάκιο 450 ξενοδοχείων, από το οποίο μπορούν να προκύψουν συνέργειες και συνένωση δυνάμεων μεταξύ των επιχειρήσεων».

Ο νέος πτωχευτικός νόμος

Ο κ. Γεωργακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στον νέο πτωχευτικό νόμο της Δεύτερης Ευκαιρίας, σημειώνοντας πως: Ειδικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός διακρίνεται από διαφάνεια και ταχύτητα και είναι φιλικός στη χρήση από τον οφειλέτη, ένα πλεονέκτημα που δεν έχει αναδειχθεί ακόμη αλλά θα γίνεται πιο απτό όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

«Στην Intrum έχουμε επενδύσει σημαντικά στα δικά μας συστήματα και έχουμε αλλάξει εσωτερικά τις διαδικασίες μας, ώστε να μπορούμε να δώσουμε πολύ άμεσα απαντήσεις στους δανειολήπτες για την υπόθεσή τους», σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι το 2020 μέσα από τις ρυθμίσεις της Intrum επέστρεψαν στην κανονικότητα –και στα χαρτοφυλάκια της Τράπεζας Πειραιώς– δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Για τους servicers η προστασία των ευάλωτων οφειλετών (που διασφαλίζεται στον νόμο), αποτελεί «αναγκαιότητα για ένα δίκαιο και αξιόπιστο νομοθετικό πλαίσιο». Για τον λόγο αυτόν οι εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να εντοπίσουν αλλά και για διαφυλάξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Και ακόμα υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει για την σωστή λειτουργία του νομοθετικού πλαισίου η έναρξη λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων.

Υποχώρησαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος του 2020 το συνολικό απόθεμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων υποχώρησε στα 47,2 δισ. Ευρώ, από 68,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019.

Διαπιστώνεται μεταξύ των άλλων πως:
– τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης (unlikely to pay) ανήλθαν σε 13,9 δισ. ευρώ (και αντιστοιχούν στο 29% των ΜΕΔ).

-σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ, με τα περισσότερα να είναι στο «κόκκινο» για διάστημα μεγαλύτερο του 1 έτους.

– δάνεια ύψους 22,3 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί.

Επίσης στην Έκθεσή της η ΤτΕ σημειώνει πως από την έναρξη της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2020 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες έβαλαν σε καθεστώς moratorium συνολικά δάνεια ύψους 27,6 δισ. ευρώ.

Το 80% των δανείων που μπήκαν στα moratoria ήταν εξυπηρετούμενα και το 53% ήταν επιχειρηματικά, κυρίως μικρομεσαίων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Μάλιστα σημειώνεται ότι το 1 στα 2 δάνεια (ποσοστό 45%) προερχόταν από τους κλάδους της εστίασης και των καταλυμάτων. Ακολουθούν τα δάνεια προς τους κλάδους των μεταφορών (13%), του εμπορίου (11%), των υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας (9%) και της μεταποίησης (6%).