Στη λίστα με τις 10 ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν την περυσινή χρονιά τα πιο μεγάλα deals στα «κόκκινα» δάνεια, φιγουράρουν οι ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, μάλιστα, να βρίσκονται στην «κορυφή», με συναλλαγές, ύψους 15,5 δισ. ευρώ και 14,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από ανάλυση της Debtwire ABS, η Alpha Bank υπέγραψε δύο σημαντικές συμφωνίες από άποψης αξίας, το project Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ και το project Cosmos, με αμφότερα να καταλήγουν στα… χέρια της Davidson Kempner, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ξεχωρίζει για τις συναλλαγές Sunrise I, ύψους 7,2 δισ. ευρώ και το Vega, ύψους πέντε δισ. ευρώ, με την Intrum να αποκτά και τα δύο (σ.σ. στο πρώτο από κοινού με την Serengeti). Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην έκτη θέση της σχετικής λίστας λόγω Frontier, ύψους έξι δισ. ευρώ, το οποίο πούλησαν στις Bain, Fortress και doValue, ενώ η Eurobank φιγουράρει στην όγδοη θέση για το Mexico, ύψους 3,2 δισ. ευρώ που πέρασε στις doValue, Waterwheel.

Την υπόλοιπη 10άδα συμπληρώνουν οι εξής ευρωπαϊκές τράπεζες:

Η ιρλανδική KBC, με συνολικές πωλήσεις, ύψους 10,3 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, χαρτοφυλάκιο με 9,2 δις. ευρώ δάνεια αγόρασε η Τράπεζα της Ιρλανδίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ιταλική Intesa Sanpaolo, με συναλλαγές, ύψους 7,635 δισ. ευρώ. Το τελευταίο χαρτοφυλάκιο μεταβιβάστηκε στην εκπνοή του 2021, με την αξία του να «αγγίζει» τα 3,1 δισ. ευρώ.

Η, επίσης, ιρλανδική Ulster Bank, με μία πώληση χαρτοφυλακίου, ύψους 7,6 δισ. ευρώ, στην Permanent TSB τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η βρετανική UKAR, με συναλλαγές πλησίον των έξι δις. ευρώ, εκ των οποίων ξεχωρίζει το project Jupiter που αγόρασαν από κοινού Davidson Kempner και PIMCO.

Η ιταλική Cerberus, με συναλλαγές αξίας 2,8 δισ. ευρώ και, τέλος,

Η Santander, με πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, ύψους 2,724 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Debtwire ABS οι ευρωπαϊκές τράπεζες πούλησαν περίπου 100 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2021. Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο του 2020, όταν η πανδημία έπληξε την αγορά για μεγάλο μέρος του έτους. Αξίζει να αναφερθεί πως σε τέσσερα από τα πέντε χρόνια μεταξύ 2015 και 2019 οι ευρωπαϊκές πωλήσεις ήταν πάνω από 100 δισ. ευρώ. Το 2018 που θεωρείται και έτος αιχμής, οι τράπεζες ολοκλήρωσαν συναλλαγές αξίας άνω των 200 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του περασμένου έτους οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη είχαν ακόμη περισσότερα από 300 δισ. ευρώ δάνεια στο στάδιο 3 στα βιβλία τους. «Το μεγαλύτερο μέρος αυτών ήταν σε Γαλλία (80 δισ. ευρώ), Ισπανία (68,5 δισ. ευρώ), Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία (44,4 δισ. ευρώ), Ιταλία (42 δισ. ευρώ) και Ελλάδα (16,2 δισ. ευρώ). Αν και αυτοί οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι υψηλοί απέχουν πολύ από το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ σε ευρωπαϊκά ΜΕΔ που καταγράφηκαν το 2014», τονίζουν οι αναλυτές της White & Case.