Αύξηση κατέγραψαν πέρυσι τα «κόκκινα» δάνεια» στην Ευρώπη, «σπάζοντας» το πτωτικό σερί των τελευταίων 32 τριμήνων, με την Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση, αφού οι εγχώριες τράπεζες συνέχισαν να μειώνουν το προβληματικό τους απόθεμα, προσεγγίζοντας σημαντικά τον ευρωπαϊκό δείκτη NPE.

Σύμφωνα με τη νέα επικεφαλής του SSM, Κλαούντια Μπαχ, την τελευταία δεκαετία η ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα της ΕΕ έχει ενισχυθεί. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κάποτε ήταν η καταστροφή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των σημαντικών τραπεζών μειώθηκε από πάνω από 7% το 2015 σε λιγότερο από 2% το 2023.

Η καθοδήγησή μας για τα ΜΕΔ υπήρξε κινητήριος μοχλός, όπως και η οικονομική ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ομιλία της στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού σημαντικών ιδρυμάτων. «Μέχρι το τέλος του 2022 υπήρχαν 32 σχεδόν αδιάκοπα τρίμηνα μείωσης των ΜΕΔ. Ωστόσο, από το 2023 τα ΜΕΔ αυξήθηκαν μέτρια, αν και παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα», πρόσθεσε.

Το νέο «καμπανάκι» του SSM δεν φαίνεται να ανησυχεί τους Έλληνες τραπεζίτες, δεδομένου ότι στα ετήσια αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσουν στις αρχές του ερχόμενου μήνα θα αποδεικνύουν το ελληνικό… παράδοξο: ότι, δηλαδή, ο δείκτης NPE συνέχισε να μειώνεται, με αποτέλεσμα ο εγχώριος κλάδος να είναι σήμερα πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς – η μοναδική από τις συστημικές τράπεζες που δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το 2023 – κατάφερε να ρίξει σε μόλις 1,3 δισ. ευρώ το «κόκκινο» στοκ, με το σχετικό δείκτη να μειώνεται κατά το ήμισυ ετησίως στο 3,5%, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο του 2023 (5%).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η μείωση στο προβληματικό χαρτοφυλάκιο προήλθε από τις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες συναλλαγές εκκαθάρισης NPEs, αλλά και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής προσπάθειας. Συγκεκριμένα, στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου η τράπεζα διέθετε ένα απόθεμα, ύψους δύο δισ. ευρώ.

Μέχρι τέλος του έτους είχε εισροές νέων NPEs, ύψους 100 εκατ. ευρώ, οι οποίες, ωστόσο, αντισταθμίστηκαν, τόσο από το χαρτοφυλάκιο Monza (σ.σ. «κόκκινα» δάνεια λιανικής και επιχειρήσεων, με συνολική λογιστική αξία προ προβλέψεων 300 εκατ. ευρώ) που διακρατήθηκε προς πώληση, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται το 2024, όσο και πωλήσεις και διαγραφές, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Συνολικά, το 2023 η τράπεζα εμφάνισε εισροές 400 εκατ. ευρώ – όσο, δηλαδή, υπολογίζει ότι θα κινηθούν τα νέα «κόκκινα» και την επόμενη τριετία – με τις εκροές να «αγγίζουν» τα 300 εκατ. ευρώ για πέρυσι και τα 400 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024 – 2026.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα δρομολογεί την πώληση του project Delta (ρουμανικά NPEs), συνολικής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων 200 εκατ. ευρώ, αλλά και του project Solar, τη διατραπεζική τιτλοποίηση, συνολικής λογιστικής αξίας προ προβλέψεων περίπου 1,2 δισ. ευρώ κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2021 (τα 400 εκατ. ευρώ σχετίζονται με την Τράπεζα Πειραιώς). Αμφότερες οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της διοίκησης είναι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να πέσει κάτω από 3,5% εφέτος, περίπου 3% το 2025 και 2,5% το 2026.

Μειωμένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αναμένεται να εμφανίσει και η Alpha Bank, έχοντας ενσωματώσει στα αποτελέσματά της, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 7 Μαρτίου, την πώληση/τιτλοποίηση ενός χαρτοφυλακίου με «κόκκινα» και ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια (project Γαία»), ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το στοκ της μόνο από αυτή τη συναλλαγή θα έχει μειωθεί στα 2,3 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Εξίσου πτωτικά θα κινούνται τα «κόκκινα» δάνεια και των Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, οι οποίες, άλλωστε, εμφάνισαν το χαμηλότερο δείκτη NPE στο τέλος του 9μήνου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ είχε πιάσει δύο χρόνια νωρίτερα το στόχο που είχε θέσει για το 2025, με το στοκ της να διαμορφώνεται σε 1,1 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2023 και τον δείκτη στο 3,6% στην Ελλάδα (3,7% σε επίπεδο Ομίλου).

Προσφάτως δε, η τράπεζα έλαβε το «πράσινο φως» για την παροχή εγγύησης, ύψους 360 εκατ. ευρώ, για την τιτλοποίηση Frontier II, ενώ δρομολογεί και το Frontier III. Όσον αφορά στη Eurobank, ο δείκτης «κόκκινων» ανοιγμάτων της τράπεζας έπεσε κάτω από 5% το 9μηνο του 2023, αποτελώντας τον χαμηλότερο των τελευταίων 15 ετών. Ειδικότερα, αυτός διαμορφώθηκε σε 4,9% από 5,6% το ίδιο διάστημα του 2022, με τη διοίκηση της τράπεζας να εκτιμά πως αυτός θα μειωθεί περαιτέρω στο 4,5% με 4% στα τέλη του 2023.

Διαβάστε ακόμη: