Τεράστια είναι η συμμετοχή φέτος στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, καθώς από την Τετάρτη έως και το βράδυ της Παρασκευής κατατέθηκαν περισσότερες από 200.000 αιτήσεις.

Σε λίγα 24ωρα δηλαδή καλύφθηκε πάνω από το 50% των επιταγών που θα διατεθούν φέτος, οι οποίες ανέρχονται σε 370.000 σύμφωνα με τον διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, έκανε λόγο για ένα πολύ ενισχυμένο πρόγραμμα φέτος, καθώς προσφέρονται εντελώς δωρεάν 12 διανυκτερεύσεις στη Εύβοια και τη Σάμο, 10 σε Μυτιλήνη, Λέρο, Κω, Χίο και Έβρο και έξι διανυκτερεύσεις με μικρή συμμετοχή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Υπενθύμισε δε ότι επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με τους δικαιούχους να καλούνται να πληρώσουν το 25% της τιμής, το 20% οι πολύτεκνοι και 0% τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τα παιδιά έως 5 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, οι δικαιούχοι του προγράμματος επιλέγουν κυρίως τη Χαλκιδική, ενώ μεγάλη ζήτηση έχει παραδοσιακά η Εύβοια και η Πελοπόννησος. Κάλεσε μάλιστα τον κόσμο να επιλέξει και τις άλλες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς το πρόγραμμα ξεκινά από 1η Αυγούστου και ενδέχεται να δυσκολευτούν να βρουν κατάλυμα σε πολυσύχναστα μέρη.

Πως γίνεται η αίτηση

Για την αίτηση οι ενδιαφερόμενοι πατούν ΕΔΩ προκειμένου να μεταφερθούν απευθείας στην πλατφόρμα του gov.gr.

Για να υποβάλλουν αίτηση πρέπει να έχουν

  • είτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • είτε τους κωδικούς της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Αν επιλέξετε να μπείτε με τους κωδικούς Taxisnet, αφού επαληθεύσετε την ταυτότητά σας, τότε θα σας ζητηθεί ο ΑΜΚΑ.

Η επόμενη οθόνη ζητά να επιλέξετε αν είστε Φυσικό ή Νομικό Πρόσωπο.

Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας:

Τα μοναδικά που είναι συμπληρωμένα είναι το ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ σας.

Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Άνοιξαν οι αιτήσεις με κωδικούς Taxisnet

Από αυτό το πρόγραμμα διακοπών που «τρέχει» θα ωφεληθούν 300.000 πολίτες, για διακοπές από 1η Αυγούστου 2022 έως και 31 Ιουλίου 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι τις 23 Ιουνίου, στις 14:00.

Άνοιξε η ειδική πλατφόρμα για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2022

Ποιοι θα έχουν μηδενική συμμετοχή στο πρόγραμμα

Ο φετινός Κοινωνικός Τουρισμός χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Επιπλέον, για το μήνα αιχμής Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Η αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Πού θα κάνετε φθηνότερες διακοπές για 6 βράδια

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο. Δηλαδή σε όλη την Ελλάδα, εκτός από τις περιοχές που αναφέρονται παρακάτω.

Πού θα κάνετε δωρεάν διακοπές για 10 βράδια

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Πού θα κάνετε δωρεάν διακοπές για 12 βράδια

Στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Φθηνότερα και τα ακτοπλοϊκά

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ως δικαιούχοι του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός 2022» ορίζονται:

ασφαλισμένοι/-νες που συγκεντρώνουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες από την ασφάλισή τους στον eΕΦΚΑ (50 ένσημα) λόγω εξαρτημένης σχέσης εργασίας ή/και τη χορήγηση ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τη χορήγηση τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδόματος μακροχρονίως ανέργων,

άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της Δ.ΥΠ.Α. (πρ. ΟΑΕΔ) κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως 18 ετών. Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2022.
παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

παιδιά των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται).

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος, δεν πρέπει να έλαβε Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού πέρσι (πρόγραμμα 2021-2022) και να μην λάβει φέτος συναφή παροχή από άλλο φορέα (π.χ. «Τουρισμός Για Όλους» του Υπουργείου Τουρισμού).

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο ή μη μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Κοινωνικός Τουρισμός 2022 – Κριτήρια μοριοδότησης

Εισόδημα:

  • για δηλωθέν εισόδημα ύψους έως 10.000,99: 30 μόρια,
  • για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 10.001,00 έως 20.000,99: 20 μόρια,
  • για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 20.001,00 έως 30.000,99 : 10 μόρια

Ανήλικα τέκνα:

  • από 15 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.
  • Αναπηρία:
  • Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη διαδικασία μοριοδότησης οι δικαιούχοι που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω προσαυξάνεται κατά 50%.