Το πλαίσιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού και την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων θέτουν σε κοινή επιστολή τους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Dr. Michael Frenzel, της Ιταλίας Gianfranco Battisti και της Νορβηγίας Thomas Reinsborg President, προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον αρμόδιο Επίτροπο Τιερύ Μπρετόν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πρόεδρου των τουριστικών ενώσεων τεσσάρων σημαντικών χωρών στον τουριστικό χάρτη απαιτούνται ομοιόμορφα / τυποποιημένα πρωτόκολλα και κανονισμοί (τουλάχιστον) σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθούν μονομερείς δράσεις από τα κράτη μέλη για να γίνει με επιτυχημένο τρόπο η επανεκκίνηση του τουρισμού. . Μια ενοποιημένη προσέγγιση, που θα αφορά το υγειονομικά πρωτόκολλα, τα τεστ, την περίθαλψη για όλη την ΕΕ «θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο ταξίδι και τον τουρισμό τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και κατά τη διάρκεια που κάποιος παραμένει σε έναν προορισμό αναφέρεται σχετικά.
Σύμφωνα με τους προέδρους η τρέχουσα πανδημία COVID-19 έπληξε τον τουρισμό ιδιαίτερα σκληρά καθώς, από τη μία πλευρά, οδήγησε σε μια σημαντική μείωση του εισοδήματος για εκατομμύρια ανθρώπους και, από την άλλη πλευρά, έχει μειώσει το προθυμία για ταξίδια. «Κατά συνέπεια, η διεθνής τουριστική δραστηριότητα αναμένεται να κινηθεί από 750 δισ. ευρώ σε 1.000 δισ. ευρώ (-60% έως -80%) φέτος σε σύγκριση με το 2019 (UNWTO), 110 εκ θέσεις εργασία, επίσης, διατρέχουν κίνδυνο (WTTC) και τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια δεν αναμένεται να ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019 πριν 2025 (ACI).
«Μέσα σε αυτό το πολύ δυσμενές περιβάλλον, πολλές κυβερνήσεις ξεκίνησαν ξανά την τουριστική δραστηριότητα αυτό το καλοκαίρι για να διασφαλίσουν το τα προς το ζην εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς και ολόκληρων κοινοτήτων σε νησιά ή άλλες απομονωμένες περιοχές που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό ή πλήρως από τον τουρισμό» τονίζεται σχετικά.
«Ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς ήταν πολύ περιορισμένο, με τους προορισμούς να καταγράφουν πτώση 70% έως 90% στη δραστηριότητά τους. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στις ανησυχίες για την υγεία και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, αλλά και λόγω του ότι η ευρωπαϊκή αγορά ταξιδιών και τουρισμού παραμένει σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη» σημειώνουν οι επιφανείς τουριστικοί παράγοντες στην επιστολή του και τονίζουν ότι διαφορετικές χώρες εφαρμόζουν διαφορετικούς κανονισμούς με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν ή να τεθούν σε καραντίνα σε πολύ σύντομη ειδοποίηση. Όπως προσθέτουν το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς το σύστημα επικοινωνίας από όλες τις πλευρές δεν είναι ξεκάθαρο, οδηγώντας συχνά σε σύγχυση όσους θέλουν να ταξιδέψουν.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των τουριστικών κλάδων των τεσσάρων χωρών μας μεταφέρουν ένα κλίμα ενοχοποίησης του τουρισμού για την έξαρση της πανδημίας. «Παρατηρούμε ότι πολλές κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα προσπαθούν να καταστήσουν αποδιοπομπαίο τράγο τον τουρισμό για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που αναπτύσσεται σήμερα στην Ευρώπη, αν και δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι τουρίστες αποτελούν σημαντική πηγή λοιμώξεων · Αντιθέτως, υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι οι τουριστικές ροές αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με ασφαλή τρόπο χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.»
Σύμφωνα με όσα καταγράφουν οι τέσσερεις πρόεδροι «εάν μια τέτοια προσέγγιση κυριαρχήσει τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά όχι μόνο από οικονομική και κοινωνική σκοπιά αλλά επίσης και για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, του οποίου το ταξίδι είναι βασικό συστατικό και διευκολύνει την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών διαφορετικών εθνών.»
Παράλληλα σημειώνουν ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις και το εργατικό δυναμικό θα πρέπει να στηριχθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας έτσι ώστε να είναι σε ετοιμότητα όταν η τουριστική δραστηριότητα θα αρχίζει να ανακάμπτει – κάτι που θα συμβεί αναμφίβολα, όταν τα προβλήματα υγείας αντιμετωπίζονται μέσω εμβολίου ή φαρμάκου.
«Η ενδιάμεση περίοδος μέχρι τότε θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις με προγράμματα χρηματοδότησης που θα:
– αναβαθμίζουν το τουριστικό εργατικό δυναμικό
– επιφέρουν βελτίωση της ψηφιοποίησης του τομέα και προστασία του από την αυξανόμενη μονοπωλιακή ισχύ των γιγάντων της βιομηχανίας πληροφορικής, οι οποίοι είναι κυρίως μη ευρωπαϊκοί ·
– θα φέρουν περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και των προορισμών.
«Παραμένουμε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε πώς να εργαστούμε για την επίτευξη των στόχων της επανέναρξης του ευρωπαϊκού αγορά ταξιδιών και τουρισμού και μελλοντική και μακροπρόθεσμη προσπάθεια για μια ισχυρότερη βιομηχανία» σημειώνουν κλείνοντας οι τέσσερεις πρόεδροι των Ευρωπαϊκών ΣΕΤΕ.