Δέκα βουλευτές, με επικεφαλής τον ομογενή Κρις Πάπας, κατέθεσαν τροπολογία στο Κογκρέσο σχετικά με το θέμα των F-16 και της πώλησής τους στην Τουρκία.

Με την τροπολογία, οι δέκα βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων, ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία όσο παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και προβαίνει σε προκλήσεις στο Αιγαίο.

Σε επιστολή τους, μάλιστα, προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, οι βουλευτές τονίζουν ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 2.377 φορές από τις αρχές του έτους, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και δεσμεύονται να πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένουν να διασφαλίσουν ότι τα αμερικανικά F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση.

Η τροπολογία είναι η πρώτη αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας για το θέμα των F-16, που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η τροπολογία εντάχθηκε στον αμερικανικό προϋπολογισμό και δεν αναμένεται να συζητηθεί σύντομα, ωστόσο απηχεί την έλλειψη ομοφωνίας για το ζήτημα στους κόλπους του αμερικανικού νομοθετικού σώματος.