Παρά τη σημαντική πρόοδο στη Βραζιλία και την Κολομβία, η αποψίλωση των δασών εξακολουθεί να ισούται ετήσια με μια έκταση σχεδόν ίση με την Ελβετία.

Η καταστροφή των πιο παρθένων τροπικών δασών του κόσμου συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό το 2023, παρά τη δραματική μείωση της απώλειας στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και την Κολομβία, σύμφωνα με τον Guardian.

Χάθηκε μια «Ελβετία» πέρυσι

Μια έκταση σχεδόν στο μέγεθος της Ελβετίας, συνολικής έκτασης 37.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκχερσώθηκε από τα τροπικά δάση πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξαν το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων (WRI) και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Ο ρυθμός αυτός είναι ίσος με 10 γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό, συχνά λόγω της μεγαλύτερης έκτασης που τίθεται υπό γεωργική καλλιέργεια σε όλο τον κόσμο.

Ενώ η Βραζιλία και η Κολομβία κατέγραψαν μεγάλες μειώσεις στην απώλεια δασών κατά 36% και 49% αντίστοιχα, υπό τις περιβαλλοντικές πολιτικές των προέδρων Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Γκουστάβο Πέτρο, οι μειώσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από μεγάλες αυξήσεις στη Βολιβία, το Λάος, τη Νικαράγουα και άλλες χώρες.

Ο Καναδάς γνώρισε επίσης ένα ρεκόρ απώλειας δασών λόγω πυρκαγιών, χάνοντας περισσότερα από 8 εκατ. εκτάρια (20 εκατ. στρέμματα).

Η Mikaela Weisse, διευθύντρια του Global Forest Watch στο WRI, δήλωσε ότι «ο κόσμος έκανε δύο βήματα προς τα εμπρός και δύο βήματα προς τα πίσω όσον αφορά την απώλεια δασών κατά το περασμένο έτος».

Σε κίνδυνο οι κλιματικοί στόχοι

Οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις βρίσκονται επικίνδυνα εκτός τροχιάς όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεών τους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα.

Κατά τη διάσκεψη Cop28 για το κλίμα στο Ντουμπάι, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν στην ανάγκη να σταματήσει και να αντιστραφεί η απώλεια των δασών έως το 2030.

Ωστόσο, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο κόσμος απέχει πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου, με μικρή μεταβολή στην παγκόσμια απώλεια δασών εδώ και αρκετά χρόνια.

Ενώ η Βραζιλία είχε επιβραδύνει σημαντικά το ρυθμό απώλειας των δασών της, η χώρα παρέμεινε μία από τις τρεις πρώτες χώρες στην κατάταξη των κρατών που χάνουν παρθένα τροπικά δάση, μαζί με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Βολιβία. Συνολικά, οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας καταστροφής.

Στη Βολιβία ήταν σημαντική η αύξηση στην απώλεια δασών για τρίτη συνεχή χρονιά -παρά το γεγονός ότι διαθέτει λιγότερα από τα μισά δάση σε σχέση με άλλες μεγάλες χώρες με τροπικά δάση, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Ινδονησία- η οποία οφείλεται κυρίως στην επέκταση της καλλιέργειας σόγιας.

Το Λάος και η Νικαράγουα έχασαν μεγάλα κομμάτια από τα εναπομείναντα ανέγγιχτα τροπικά δάση τους το 2023, ποσοστό 1,9% και 4,2% αντίστοιχα σε ένα μόνο έτος. Στο Λάος, η γεωργική καλλιέργεια τροφοδοτείται από τη ζήτηση της Κίνας για εμπορεύματα.

Παρά την έλλειψη προόδου στα στοιχεία για το 2023, οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κόσμος θα μπορούσε να διδαχθεί από τα παραδείγματα της Βραζιλίας και της Κολομβίας για την επίτευξη των στόχων αποψίλωσης των δασών.

Διαβάστε ακόμη: