Στην πιο επικίνδυνη φάση έχει μπει η ρωσο-ουκρανική κρίση, με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας. Η κλιμάκωση ήρθε ξαφνικά το απόγευμα με τους ηγέτες των δύο επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ να διατάσσουν την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού προς τη Ρωσία και τους άνδρες να πάρουν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Η ανατίναξη αυτοκινήτου κοντά σε κυβερνητικό κτίριο του Ντονέτσκ αποτυπώνει το εκρηκτικό κλίμα των τελευταίων ωρών. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για περαιτέρω ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, με 190.000 Ρώσους στρατιώτες να βρίσκονται επί ποδός πολέμου στα σύνορα. Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επικοινωνεί με Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να συναντάται με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα.

Το Ντονέτσκ βρίσκεται σε συναγερμό. Οι πολίτες εγκαταλείπουν τις εστίες τους μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ για εκκένωση της περιοχής. Από τους πρώτους που δείχνουν τα ρωσικά ΜΜΕ ότι φεύγουν είναι οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά. Τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους από το Ντονμπάς έφτασαν απόψε στο Ροστόφ της Ρωσίας.

«Από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, έχει οργανωθεί κεντρικά μία μαζική εκκένωση του πληθυσμού προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι θα φύγουν πρώτοι» δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Ντένις Πουσίλιν.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν εικόνες από ουρές αυτοκινήτων που εγκαταλείπουν τις επικίνδυνες περιοχές, ενώ ο ηγέτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» κάλεσε τους άνδρες να πάρουν τα όπλα.

«Απευθύνομαι σε όλους τους άνδρες που μπορούν να κρατήσουν όπλο στα χέρια: Υπερασπιστείτε τη χώρα σας» είπε ο Λεονίντ Πασέσνικ.

Αυτονομιστές στο Λουγκάνσκ δηλώνουν βέβαιοι για τη νίκη τους σε ενδεχόμενη σύρραξη και καλούν τη Μόσχα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.

Η νύχτα της Παρασκευής κρίνεται ως η δυσκολότερη από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην ανατολική Ουκρανία. Με τη Μόσχα να οργίζεται από την στάση της Ουάσιγκτον που αμφισβητεί τη γενοκτονία και την ύπαρξη ομαδικών τάφων, για τους οποίους οι ρωσόφωνοι διαθέτουν όλα τα στοιχεία, κάτι που φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ και της Μαρίας Ζαχάροβαέχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των πολιτών που ζουν στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και η μεταφορά τους στο Ροστόφ της Ρωσίας.

Εκτός από της γενοκτονίες οι ρωσόφωνοι φοβούνται πως ύστερα από τις επιθέσεις των δυο τελευταίων εικοσιτετρώρων, η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον των ρώσοφωνων του Ντονμπάς, κάτι που το αποδεικνύει ο βαρύς οπλισμός που τις τελευταίες ώρες έχουν μεταφέρει. Ως μοναδική λύση για την επίλυση της κρίσης ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε το δρόμο του απευθείας διαλόγου ανάμεσα στους πολίτες του Ντονμπάς και την Ουκρανία.

Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέσκι Ντανίλοφ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προβαίνει σε προκλήσεις στην Ανατολική Ουκρανία σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τον στρατό της Ουκρανίας να απαντήσει, όμως πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα επιμείνει σε ειρηνικούς τρόπους για την εκτόνωση της κρίσης.

Το Κίεβο κατηγόρησε τους Ρώσους αυτονομιστές για τους βομβαρδισμούς διαφόρων περιοχών, μεταξύ των οποίων και ένα νηπιαγωγείο την Τετάρτη.

Σύσσωμη η Δύση συνεχίζει να προκρίνει τη λύση της διπλωματίας και να απειλεί με κυρώσεις τη Μόσχα σε περίπτωση εισβολής.

Η εντεινόμενη ουκρανική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια, όπου μετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα υπάρξουν σοβαρότατες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει το δρόμο της εισβολής και της αμφισβήτησης της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ελπίζουμε και θέλουμε να κρατήσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας ανοιχτούς με τη Ρωσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κατάσταση στο Ντονμπάς τις τελευταίες ώρες είναι πολύ ανησυχητική. Υπάρχουν πληροφορίες για θύματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Αυτό που δεν ήθελε ο Πούτιν είναι ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ στην αυλή του και τελικά αυτό έχει γίνει σήμερα» σχολίασε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ.
«Το Κίεβο δε συμμορφώνεται με τις συμφωνίες του Μινσκ και αρνείται να ξεκινήσει διάλογο με το Ντονέντσκ και το Λουγκάνσκ» σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην κατάσταση στο Ντονμπάς αναφέρθηκαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, που συναντήθηκαν στη Μόσχα.

«Υπάρχει μία μεγάλη αύξηση στους βομβαρδισμούς και τη χρήση όπλων που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση.

Σε κόκκινο συναγερμό η Ουάσιγκτον

Εν αναμονή της τηλεδιάσκεψης που θα έχει ο Τζο Μπάιντεν με τους συμμάχους των ΗΠΑ και κυρίως εν αναμονή των δηλώσεων που θα κάνει αμέσως μετά, η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. «Όλα όσα έχουμε προβλέψει γίνονται και το γνωστό εγχειρίδιο Πούτιν εφαρμόζεται κατα γράμμα» λένε στην αμερικανική πρωτεύουσα και προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε στα τελευταία 24ωρα πριν την μεγάλη ρωσική επιχείριση.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις στο Μόναχο καθησυχάζει τους συμμάχους των ΗΠΑ στις αλλεπάλληλες επαφές που έχει και στέλνει μήνυμα ότι το διεθνές μέτωπο είναι ισχυρό και ενωμένο απέναντι στην Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες,  είπε μάλιστα στους ηγέτες των τριών χωρών της Βαλτικής ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται σοβαρά να τους ενισχύσουν στρατιωτικά. Επίσης, αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν στην δημοσιότητα στοιχεία βάσει των οποίων η Ρωσία έχει προετοιμάσει ήδη λεπτομερείς λίστες θανάτου. Δηλαδή, πολιτικών, αντιφρονούντων της Μόσχας και της Λευκορωσίας που έχουν βρει καταφύγιο στην Ουκρανία και δημοσιογράφων τους οποίους θα συλλάβει ή θα δολοφονήσει μόλις εισβάλει στην Ουκρανία.

Η κατάσταση στο Ντονμπάς

Οι περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν εξαγγείλει την αυτονομία τους από το 2014 – την ίδια εποχή που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία – όμως δεν έχουν αναγνωριστεί από καμία χώρα του ΟΗΕ και διοικούνται από Ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Οι κάτοικοι του Ντονμπάς που επισήμως δεν ανήκει στη Ρωσία λαμβάνουν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών διαθέτουν πλέον ρωσικά διαβατήρια. Σε αντίθεση με την Κριμαία, η Ρωσία δεν έχει προσαρτήσει το Ντονμπάς – που κάποτε διέθετε ισχυρή βιομηχανία και σημαντικά κοιτάσματα βαρέων μετάλλων – για δύο λόγους: Επειδή δεν έχει τους ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς που είχαν οι Ρώσοι με την Κριμαία, αλλά κυρίως για να κρατάει ο Βλαντίμιρ Πούτιν έναν άσο στο μανίκι του στη διαμάχη με το Κίεβο. Με την απειλή της εισβολής, η Ουκρανία δεν προχωρά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.