Οι βασικότερες απορίες και παρατηρήσεις για το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά», το οποίο επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, όπως τις παρουσιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος άρχισε την περασμένη εβδομάδα με αρχικό προϋπολογισμό 50.000.000€ και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στη διεύθυνση: https://kinoumeilektrika2.gov.gr/index.html.

Το ποσοστό επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου για τα φυσικά πρόσωπα είναι 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με μέγιστο ποσό επιδότησης τις 8.000€, ενώ παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000€, εάν η αγορά συνοδεύεται με απόσυρση και άλλα 500€ για αγορά έξυπνου φορτιστή. Συνεπώς, το μέγιστο ποσό της επιδότησης για φυσικά πρόσωπα μπορεί να φθάσει έως τα 9.500€.

Οι επιδοτήσεις για τα φυσικά πρόσωπα είναι:

  • έως 40% και με μέγιστο ποσό τις 3.000€, για την αγορά δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα).
  • έως 30% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 800€, για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων κατηγορίας L1e έως L4e.
  • 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800€.

Από τις ερωταπαντήσεις του Υπουργείου προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Το φυσικό πρόσωπο μπορεί να μεταπωλήσει το όχημα το οποίο θα αποκτήσει με επιδότηση, μετά την παρέλευση ενός έτους και η εταιρεία ύστερα από την παρέλευση δύο ετών.
  • Κάθε ΑΦΜ δικαιούται να κάνει μία αίτηση είτε μόνο ως φυσικό πρόσωπο είτε μόνο ως εταιρεία.
  • To οικολογικό μπόνους υπολογίζεται επί της τιμής έκδοσης του βασικού μοντέλου και δε συμπεριλαμβάνεται επιπλέον εξοπλισμός, αξεσουάρ κ.ά.
  • Για να γίνει αποδεκτή η υποβολή της αίτησης καταβολής οικολογικού μπόνους μέσω του προγράμματος, θα πρέπει να ζητηθεί από την αντιπροσωπεία η παράδοση επίσημης προσφοράς, στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται η Λιανική Τιμή Προ Φόρων της βασικής έκδοσης του μοντέλου.
  • Αν επιλεγεί επιπλέον εξοπλισμός πέραν του εργοστασιακού, θα πρέπει να αναγράφεται διακριτά ή και καθόλου, στην προσφορά.