Μετά τη σημαντική διόρθωση τιμών στις τραπεζικές μετοχές, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες από θεσμικά χαρτοφυλάκια και στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Επιδιώκουν να τοποθετηθούν σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης τα οποία έχουν αφυπνίσει “έξυπνο χρήμα”.

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να θεωρείται ως μια επενδυτική ευκαιρία καθώς θα επιδείξει ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αυξηθεί η επενδυτική δραστηριότητα ως % του ΑΕΠ για να καλυφθεί το έλλειμμα των τελευταίων ετών και ο τουρισμός δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα.

Η ανοδική πορεία των τιμών ακινήτων θα συντηρηθεί βοηθώντας τους τραπεζικούς ισολογισμούς και τις προϋποθέσει δανεισμού.

Η μετοχή της Alpha Bank που παραδοσιακά παρουσιάζει μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στον κλάδο, συντηρεί σχετικά μεγάλο όλο συναλλαγών (κοντά στα 10 εκατ. ευρώ ημερησίως), με τους αγοραστές να απορροφούν την προσφορά ακόμα και σε μέρες με μεγάλο όγκο.

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε προσφορά από ξένο θεσμικό επενδυτή που ρευστοποιούσε θέσεις και στην Αlpha αλλά και σε άλλες μετοχές, μειώνοντας τις θέσεις του πανευρωπαϊκά.

H Citi, ένας broker με περιορισμένη πλέον συμμετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φέρεται να ρευστοποιούσε για λογαριασμό του εν λόγω επενδυτή,

Στα 90/92c όπου και εκτελέστηκαν πακέτα από τον συγκεκριμένο broker, εκτονώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς και πλέον είναι η κίνηση αναμένεται ανοδική.

Αξιοσημείωτη είναι η δραστηριότητα στα παράγωγα της Αlpha Bank που δείχνει τη διατήρηση long θέσεων, μέσω των οποίων γίνονται στοιχήματα για το κλείσιμο της διαφοράς στην αποτίμηση, δεδομένων των προβλέψεων κερδοφορίας των επομένων ετών.

Παρά το risk off στις αγορές, οι θέσεις στο open interest δεν μειώνονται και το όποιο offer απορροφάται από νέους αγοραστές.

Το future της Alpha Bank έχει τη μεγαλύτερη ρευστότητα στο σύστημα.

Ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ανοίξει η διαφορά με την Εθνική Τράπεζα στους υποκείμενους τίτλους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα στοιχήματα παρέμειναν και αυξάνονται στην αγορά παραγώγων.

Παρά το κακό κλίμα στις αγορές, στα παράγωγα το όποιο offer απορροφάται και υπάρχουν τοποθετήσεις που στοιχηματίζουν σε άνοδο και μάλιστα κοντα στα 140 εκατ. ευρώ που ήταν το υψηλό έτους.

Η ΕΤΕ, λόγω εισόδου στον MSCI είχε αντλήσει ζήτηση, τα όποια flows εκτελέστηκαν σε 5 με 6 μέρες διαπραγμάτευσης, επιτρέποντας σε κάποιους επενδυτές να βγουν από τη μετοχή, γεγονός όμως είναι ότι μπροστά δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο ορόσημο για τη μετοχή και είναι λογικό οι επενδυτές να αναδιατάξουν τις θέσεις τους επιδιώκοντας μεγαλύτερες υπεραξίες σε μετοχές που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο για ανοδική κίνηση.

Εφεξής, η υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων και τα τριμηνία αποτελέσματα είναι αυτά που θα δίνουν τον τόνο και όχι οι φήμες για placements η passive flows από MSCI rebalancing.