Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, από τα πυρά του 37χρονου ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ. Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν το μεσημέρι με συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν μαθητές, φοιτητές και διαδηλωτές από συλλογικότητες κρατώντας πανό όπου γράφει «Κουμής, Κανελλοπούλου, Σαμπάνης, Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος, το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει», ενώ τα συνθήματα που κυριάρχησαν σχετίζονταν με εκπαιδευτικά ζητήματα αλλά και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οι συμμετέχοντες έφτασαν στη Βουλή γύρω στις 14:00, φωνάζοντας το σύνθημα «το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει». Γύρω στις 14:45 ξεκίνησαν να φεύγουν από τη Βουλή, κατευθυνόμενοι στην Ομόνοια και τα Εξάρχεια όπου και διαλύθηκαν.

Στη συνέχεια έγιναν δύο πορείες στο κέντρο. Σταδιακά έκλεισαν η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και η Αμαλίας. Από διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας έγιναν 11 προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων, ενώ έχουν συλληφθεί τρία άτομα, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομία είχαν στην κατοχή τους συνολικά τέσσερις μολότοφ και ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό.

Σημειώνεται ότι με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστός είναι από τις 10:30 ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο». Οι συρμοί διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση. Κλειστή είναι αυτήν την ώρα η οδός Πανεπιστημίου.

Πλήθος κόσμου έσπευσε το πρωί για να αφήσει ένα λουλούδι στο μνημείο που έχει στηθεί στην οδό Μεσολογγίου, στην Αθήνα, στο σημείο όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έχασε αναίτια τη ζωή του.
Αλέξης Γρηγορόπουλος: «Φρούριο» η Αθήνα για τις συγκεντρώσεις στη μνήμη του

Φωτιές σε κάδους στα Εξάρχεια

Ολοκληρώθηκε ειρηνικά η πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Μετά την πορεία, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια, όπου άναψαν φωτιές σε κάδους.

Αλέξης Γρηγορόπουλος: «Φρούριο» η Αθήνα για τις συγκεντρώσεις στη μνήμη τουΕπεισόδια σημειώνονται και στην Θεσσαλονίκη