Οι μετοχές στις διεθνείς αγορές πιέζονται από την αγωνία των επενδυτών μετά την κατάρρευση του κολοσσού της Κίνας στο real estate, Evergrande, αλλά και τις αποφάσεις της FED την τρέχουσα εβδομάδα. Το μείγμα αυτό οδηγεί σε πτώση τις μετοχές στη Γουόλ Στριτ σε ποσοστό που υπερβαίνει το 2%, και αναταράξεις στις ευρωπαϊκές μετοχές που καταγράφουν χαμηλό δύο μηνών.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει αυτή την ώρα πάνω από 800 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχει μεγάλες απώλειες της τάξης του 2,8%.

Επίσης, οι ανησυχίες των επενδυτών μήπως η Evergrande καταρρεύσει, προκάλεσε ντόμινο ρευστοποιήσεων σε Ασία και Ευρώπη νωρίτερα. Το ομόλογο της Evergrande με κουπόνι 8,25%το οποίο έχει πληρωμή αυτή την εβδομάδα, διαπραγματεύεται κοντά στα 29 cents στο δολάριο σήμερα, σύμφωνα με το Reuters.

Εξίσου βαριές είναι οι απώλειες στις κινεζικές μετοχές του κλάδου των ακινήτων, με την Evergrande να σημειώνει βουτιά άνω του 10% στο Χονγκ Κονγκ. Το ντόμινο μεταφέρθηκε και στις ΗΠΑ. Ο δείκτης S&P 500, των ισχυρότερων επιχειρήσεων στον κόσμο σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση σε ημερήσια βάση από τον περασμένο Ιούλιο, παρότι παραμένει στα «πράσινα» κατά 16% σε ετήσια βάση.

Ο αμερικανικός δείκτης παρουσίασε πτώση στις 8 από τις 10 τελευταίες συνεδριάσεις, αν και η μείωση αυτή είναι ισχνή, μόλις λίγο πάνω από το 2%.

Μικρά τα περιθώρια λάθους στις διεθνείς αγορές

«Ο δρόμος τον οποίο ακολουθούν οι αγορές είναι πολύ στενός, με αποτέλεσμα το περιθώριο λάθους να είναι πολύ μικρό» δήλωσε επενδυτής από το Εδιμβούργο, ο Κόλιν Φίνλεϊσον στο Bloomberg.

«Οποιαδήποτε έκπληξη – είτε από την Κίνα, είτε εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, είτε ειδήσεις από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα έχει δυσανάλογα» αποτελέσματα στις αγορές.

«Παρότι η κατάσταση της Evergrande είναι στο επίκεντρο της προσοχής, η αλήθεια είναι πως η αξίες των μετοχών έχουν φτάσει στα όριά τους και η αγορά απήλαυσε ένα πολύ μεγάλο διάστημα μακριά από αστάθειες» δηλώνει στο Bloomberg, ο επικεφαλής εταιρείας διαχείρισης πλούτου στην Καλιφόρνια, της The Bahnsen Group.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο δείκτης των μετοχών στην Ευρώπη Stoxx Europe 600 σημείωσε με τη σειρά του πτώση κατά 1,7%, ένα χαμηλό δύο μηνών και μοιάζει να οδεύεις προς τις μεγαλύτερες απώλειές του από τον περασμένο Οκτώβριο.

Άλλωστε, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια.