Στη Γαλλία σχεδιάζεται να ανοίξει το πρώτο εργοστάσιό της εκτός Κίνας. Ο κινεζικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών, Huawei, πρόκειται να ξεκινήσει τις  εργασίες για το εργοστάσιο, το οποίο πρόκειται να κατασκευάσει σταθμούς βάσης. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν φέτος, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Huawei και μέλος του εποπτικού συμβουλίου, Κάθριν Τσεν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία δήλωσε ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ (240 εκατομμύρια δολάρια) και θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας για να ξεκινήσει στο “Huawei European Wireless Factory” στο Brumath, κοντά στο Στρασβούργο.

Ευρισκόμενο κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, στοχεύει στην παραγωγή 1 δισ. ευρώ κυρίως εξοπλισμού 5G ετησίως για την ευρωπαϊκή αγορά.

Ευρισκόμενη ακόμα στη σκιά των Αμερικανικών κατηγοριών περί κατασκοπείας, η κινεζική ομάδα δέχεται πιέσεις τόσο από τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι ο εξοπλισμός του δικτύου κινητής τηλεφωνίας του αποτελεί κίνδυνο κατασκοπείας, και κατηγορείται ότι βοήθησε τις προσπάθειες του Πεκίνου να παρακολουθούν τους Μουσουλμάνους των Ουιγούρων.

Η Huawei απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στον εξοπλισμό της για να παρακολουθεί τέτοια δεδομένα, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, έχει απαγορεύσει εντελώς τον εξοπλισμό Huawei από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

Ερωτηθείς εάν τα σχέδια της εταιρείας χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο στο θέμα της ασφαλείας,  εκπρόσωπος της Γαλλικής κυβέρνησης, είπε ότι το εργοστάσιο της Huawei “δεν επηρεάζει το κεφάλαιο ή τις δραστηριότητες μιας υπάρχουσας γαλλικής εταιρείας με ευαίσθητες δραστηριότητες” και “επομένως δεν εμπίπτει στο καθεστώς ελέγχου των ξένων επενδύσεων”.