Ραγδαίες οι εξελίξεις και στην χώρα μας με τα προϊόντα της Kinder, μετά το κλείσιμο εργοστασίου της Ferrero στο Βέλγιο.

Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καλεί τους πολίτες να μην καταναλώσουν τα αυγά Kinder και τα αποσύρει από την αγορά.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ μετά την αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης «Ferrero Ardennes», που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσον αφορά στην προληπτική ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, ενημερώνει ότι η εν λόγω ανάκληση επεκτείνεται πλέον στο σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr , ανεξαρτήτου παρτίδας. Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης «Ferrero Ardennes”, που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την ασφάλειά τους.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας “Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Ο Ε.Φ.Ε.Τ συνεχίζει τους σχετικούς ελέγχους και σε κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό (έκδοση Δελτίων Τύπου είτε μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Φ.Ε.Τ. www.efet.gr )

Κλείνει το εργοστάσιο του Βελγίου 

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) του Βελγίου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να σταματήσει η παραγωγή του εργοστασίου σοκολάτας Kinder, όπου εντοπίστηκε μόλυνση με σαλμονέλα, αποδοκιμάζοντας «τις ελλιπείς πληροφορίες» που παρείχε ο ιταλικός κολοσσός ειδών ζαχαροπλαστικής Ferrero.

«Έπειτα από έρευνες και μετά τις διαπιστώσεις των τελευταίων ωρών ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Ferrero είναι ελλιπείς, η Υπηρεσία προχωρά στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής της Ferrero στο Αρλόν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AFSCA, η οποία δίνει επίσης εντολή για την ανάκληση όλων των προϊόντων της Kinder που παρασκευάστηκαν από το εργοστάσιο αυτό.

Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε προληπτική ανάκληση συγκεκριμένων παρτίδων των προϊόντων Kinder Schokobons των 46 gr & 125 gr και Kinder Surprise maxi των 100 gr, λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας.

H Ferrero εντόπισε την προέλευση της επιδημίας σαλμονέλας

Αρκετά προϊόντα σοκολάτας Kinder, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς σοκολατένιου αβγού, ανακαλούνται σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία λόγω επιδημίας σαλμονέλας.

Η Ferrero λέει ότι κατάφερε να εντοπίσει την προέλευση της επιδημίας σαλμονέλας σε ένα φίλτρο στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Arlon του Βελγίου. Το φίλτρο, στην έξοδο δύο δεξαμενών πρώτων υλών, έχει πλέον αφαιρεθεί.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το θέμα και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις αρχές για τη συνεχιζόμενη συνεργασία και τις συστάσεις. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ασφάλεια των τροφίμων και κάθε βήμα που έχουμε κάνει καθοδηγείται από τη δέσμευσή μας στη φροντίδα των καταναλωτών», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Τουλάχιστον 134 περιπτώσεις κρουσμάτων έχουν αναφερθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων , κυρίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

«Το ξέσπασμα χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών που νοσηλεύονται, ορισμένα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια. Με βάση συνεντεύξεις με ασθενείς και αρχικές αναλυτικές επιδημιολογικές μελέτες, συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας έχουν εντοπιστεί ως η πιθανή οδός μόλυνσης. Οι προσβεβλημένες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί μέσω προηγμένων τεχνικών μοριακής τυποποίησης. Καθώς αυτή η μέθοδος δοκιμής δεν εκτελείται τακτικά σε όλες τις χώρες, ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην εντοπιστούν», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Περαιτέρω έρευνες διεξάγονται από τις αρχές δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα, για να εντοπιστεί η αιτία και η έκταση της μόλυνσης και να διασφαλιστεί ότι τα μολυσμένα προϊόντα δεν διατίθενται στην αγορά.

Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Ιανουαρίου και στη συνέχεια ακολούθησαν Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σουηδία και Νορβηγία.