Μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να μη στείλει κυβερνητική αντιπροσωπεία στο Πεκίνο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Μετά τις ΗΠΑ ακολούθησαν Αυστραλία, Βρετανία και Καναδάς με την κυβέρνηση του Πεκίνου να τις προειδοποιεί ότι θα πληρώσουν το τίμημα για τις «λανθασμένες πράξεις» τους.
«Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ παραβιάζει σοβαρά την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας του αθλητισμού που περιλαμβάνεται στην Ολυμπιακή Χάρτα, και αντιβαίνει το ολυμπιακό σύνθημα του ‘είμαστε μαζί’. Μια τέτοια πράξη είναι εναντίον αθλητών και φιλάθλων σε όλον τον κόσμο. Η Κίνα είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με αυτό και σθεναρά αντίθετη με ό,τι είπε η αμερικανική πλευρά. Έχουμε ζητήσει επίσημες εξηγήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και θα λάβουμε αποφασιστικά αντίμετρα», τόνισε η Κίνα.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας στα ΗΕ έκανε λόγο για «πολιτική φάρσα» που θυμίζει «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου».
Το χρονικό της σύγκρουσης
Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν μποϊκοτάζ της διπλωματικής αποστολής στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου λέγοντας τη Δευτέρα ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους δεν θα παρευρεθούν στους Αγώνες του Φεβρουαρίου λόγω των «ωμοτήτων» της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εβδομάδες μετά τις συνομιλίες που είχαν στόχο να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι Αμερικανοί αθλητές θα πάρουν μέρος στην αθλητική διοργάνωση, αλλά στο Πεκίνο δεν θα σταλεί επίσημη αντιπροσωπεία.
Για τους Ουιγούρους
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την Κίνα ότι έχει κλείσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους σε κέντρα πολιτικής επανεκπαίδευσης στη Σιντζιάνγκ, μια τεράστια επαρχία στη βορειοδυτική Κίνα.
Οι Ουιγούροι, μειονότητα στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των κατοίκων της επαρχίας, είναι κυρίως στόχος των κινέζικων Αρχών έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν σε ισλαμιστές και αυτονομιστές. Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι τα στρατόπεδα είναι κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν στόχο να αποτρέπουν τη ριζοσπαστικοποίηση των Ουιγούρων.
Η Ουάσιγκτον, από τη δική της πλευρά, καταγγέλλει μια «γενοκτονία» στη Σιντζιάνγκ βάσει πληροφοριών που κάνουν λόγο για αναγκαστικές στειρώσεις.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα των Ολυμπιακών Αγώνων για πολιτική χειραγώγηση», δήλωσε ο Γουάνγκ Γουενμπίν , εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.
Οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει ληφθεί προς το παρόν απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. «Η Γαλλία δεν θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, αν και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν έκανε λόγο για την αναγκαιότητα κοινής ευρωπαϊκής στάσης για το ζήτημα.
«Η Γαλλία δεν θα το κάνει, αλλά θα στείλουμε σαφή μηνύματα στο πολιτικό επίπεδο», διαβεβαίωσε ο Ζαν Μισέλ Μπλανκέ προσθέτοντας ότι δεν θα παραβρεθεί ο ίδιος στους Αγώνες τον Φεβρουάριο, αλλά η υπουργός Αθλητισμού της χώρας Ροξάνα Μαρατσινεάνου μαζί με την υφυπουργό ΑμεΑ Σοφί Κλουζέλ.
Την ίδια ώρα, 27 Γάλλοι διανοούμενοι ζητούν σε κοινή τους επιστολή από την κυβέρνηση Μακρόν να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ.
Η Γερμανία κρατά στάση αναμονής με τη νέα υπουργό Εξωτερικών, την «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ, να δηλώνει, όπως και ο Γάλλος ομόλογός της, ότι η Ευρώπη χρειάζεται να υιοθετήσει μια κοινή στάση στο ζήτημα ενός πιθανού διπλωματικού μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τον Φεβρουάριο στο Πεκίνο.
Η Μπέρμποκ τόνισε ότι, η υπόθεση της Κινέζας τενίστριας Πενγκ Σουάι, τα ίχνη της οποίας είχαν χαθεί έπειτα από καταγγελία της για σεξουαλική επίθεση εις βάρος της, θα πρέπει να διερευνηθεί.