Η Κίνα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό, θα δει και πάλι τη μεγαλύτερη έξοδο εκατομμυριούχων εφέτος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων επενδυτικής ετανάστευσης Henley & Partners, η Κίνα αναμένεται να χάσει τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων σε δολάρια το 2023 λόγω της μετανάστευσης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Τα στοιχεία της εταιρείας έδειξαν ότι 10.800 άτομα υψηλής καθαρής αξίας μετανάστευσαν από την Κίνα το 2022 και άλλα 13.500 αναμένεται να φύγουν εφέτος. Αυτό δεν είναι ένα θέμα που ξεκίνησε με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά συνεχίζεται τα τελευταία 10 χρόνια. Η Κίνα έχει δει τη μεγαλύτερη αποχώρηση εκατομμυριούχων κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, προκαλώντας επιβράδυνση της γενικής αύξησης του πλούτου στη χώρα, δήλωσε ο Andrew Amoils, επικεφαλής έρευνας στην παγκόσμια εταιρεία πληροφοριών πλούτου New World Wealth που βοήθησε στη δημιουργία της έκθεσης.

«Οι πρόσφατες εκροές θα μπορούσαν να είναι πιο επιζήμιες από ό,τι συνήθως. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε έντονα από το 2000 έως το 2017, αλλά η ανάπτυξη του πλούτου και των εκατομμυριούχων στη χώρα ήταν αμελητέα από τότε (όταν μετράται σε όρους δολαρίων ΗΠΑ)».

Ακολουθεί και η Ινδία

Δεύτερη μετά την Κίνα, η Henley & Partners προβλέπει ότι είναι η Ινδία που θα χάσει 6.500 εκατομμυριούχους εφέτος, μια καθαρή μείωση 1.000 από τους εκατομμυριούχους που έφυγαν από τη χώρα το 2022. «Η απαγορευτική φορολογική νομοθεσία σε συνδυασμό με περίπλοκους κανόνες σχετικά με τα εξερχόμενα εμβάσματα που επιδέχονται παρερμηνεία και κατάχρηση, είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει την τάση μετανάστευσης επενδυτών από την Ινδία», δήλωσε η Sunita Singh-Dalal, συνεργάτης ιδιωτικού πλούτου και family offices στο δικηγορικό γραφείο Hourani, στην ίδια έκθεση. Ωστόσο, ο Amoils τόνισε ότι αυτές οι εκροές δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, καθώς «η Ινδία παράγει πολύ περισσότερους νέους εκατομμυριούχους από ό,τι χάνει από τη μετανάστευση». Και άλλα ασιατικά έθνη αναμένεται να δουν τους μινέρες να φεύγουν από τις χώρες τους.

Για παράδειγμα το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να χάσει 1.000 εκατομμυριούχους μέσα στο 2023 και η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να χάσουν 800 και 300 αντίστοιχα. Τέλος, σημειώνεται ότι παρά την πολιτική αναταραχή και την οικονομική αβεβαιότητα από τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία αναμένεται να χάσει μόνο 3.000 εκατομμυριούχους εφέτος, μια απότομη πτώση από 8.500 το 2022. Η Ρωσία κατέχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη της Henley & Partners, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορούσε να χάσει 3.200 εκατομμυριούχους, διπλάσιο νούμερο από αυτό που έχασε το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα