Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση αεροσκάφος Boeing 737 με 132 επιβάτες συνετρίβη στη νοτιοδυτική Κίνα.

Πρόκειται για πτήση της China Eastern Airlines που εκτελούσε το δρομολόγιο από Kunming προς Guangzhou.

Το αεροσκάφος Boeing 737 συνετρίβη στην περιοχή του Γκουανγκσί, προκαλώντας πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή.

Στο Twitter κυκλοφορούν βίντεο που φέρονται να δείχνουν να έχει ξεσπάσει φωτιά στο σημείο συντριβής:

Η πτήση MU5735 είχε απογειωθεί στις 13:00 τοπική ώρα από το Κουνμίνγκ με κατεύθυνση την Καντόνα, σε απόσταση 1.300 χιλιομέτρων. Το αεροσκάφος έγινε κομμάτια, αφού προσέκρουσε σε βουνοπλαγιά, δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightRadar24, το αεροσκάφος έχασε σε διάστημα 3 λεπτών ύψος 26.000 ποδών (7.925 μέτρα) πριν εξαφανισθεί από τα ραντάρ στις 14.22 τοπική ώρα.

Eπιβεβαιώνει τη συντριβή η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, «στις 21 Μαρτίου 2022, ένα Boeing 737 της China Eastern Airlines έχασε επαφή πάνω από το Wuzhou κατά τη διάρκεια της πτήσης Kunming-Guangzhou». Επιβεβαιώθηκε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 132 άτομα, μεταξύ των οποίων 123 επιβάτες και 9 μέλη πληρώματος.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης και έστειλε ομάδα εργασίας στο σημείο.

Η China Eastern με έδρα τη Σαγκάη είναι μία από τις τρεις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, που εκτελεί πληθώρα δρομολογίων εσωτερικού και εξωτερικού που εξυπηρετούν 248 προορισμούς.

Το αεροσκάφος παραδόθηκε στην China Eastern από την Boeing τον Ιούνιο του 2015 και πετούσε για πάνω από έξι χρόνια. Το δικινητήριο Boeing 737 με έναν διάδρομο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αεροπλάνα στον κόσμο για πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων.

Η China Eastern λειτουργεί πολλαπλές εκδόσεις του κοινού αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων των 737-800 και 737 Max. Η έκδοση 737 Max καθηλώθηκε σε όλο τον κόσμο μετά από δύο θανατηφόρες συντριβές.

Η ρυθμιστική αρχή αερομεταφορών της Κίνας ενέκρινε αυτό το αεροπλάνο να επιστρέψει σε υπηρεσία στα τέλη του περασμένου έτους, καθιστώντας τη χώρα την τελευταία μεγάλη αγορά που το έκανε.

Η τελευταία θανατηφόρα συντριβή πολιτικού αεροσκάφους στην Κίνα ήταν το 2010.

Το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στην Κίνα από το 1994

Το αεροπορικό δυστύχημα με το Boeing 737 της China Eastern Airlines θα είναι ενδεχομένως το φονικότερο από το 1994 στην Κίνα, εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για την τύχη των 123 επιβατών και του εννεαμελούς πληρώματος.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε «σοκαρισμένος» μετά το δυστύχημα, μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV. Και σε μία ασυνήθιστη εν θερμώ αντίδραση, ο ισχυρός άνδρας του Πεκίνου ζήτησε την εξακρίβωση των αιτίων της συντριβής το συντομότερο δυνατόν.