Με “νύχια και με δόντια” προσπαθεί να κρατήσει η Κίνα τις μεγάλες πολυεθνικές όπως η Apple και η Foxconn στη χώρα. Η πανδημία, οι γεωπολιτικές εντάσεις που δημιουργούν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού οδηγούν την Κινεζική κυβέρνηση στο να “τραβήξει” μέτρα που εμποδίζουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και βοηθούν στις αποφάσεις για αποεπένδυση από τη χώρα.

Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα διαπίστωσε ότι λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην ετήσια έρευνά του κατέταξαν την Κίνα ως μια από τις τρεις πρώτες επιλογές για επενδύσεις. Ο αριθμός των εταιρειών που σκέφτονται ή αρχίζουν να εγκαθιστούν την παραγωγή και την προμήθεια τους εκτός Κίνας αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την έρευνα.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν σχεδιάζει να μεταφέρει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, ανέφερε η έκθεση της AmCham. Η έρευνα διεξήχθη το περασμένο φθινόπωρο και τα αποτελέσματα δεν είχαν αλλάξει σημαντικά από τότε που η Κίνα έβαλε “τέλος” στους αυστηρούς της ελέγχους για τον Covid, δήλωσε η AmCham. Το υπουργείο Εμπορίου της χώρας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο του CNBC. Μετά από μια τέτοια πτώση, η Κίνα εργάζεται σκληρά για να διατηρήσει τις ξένες επιχειρήσεις να επενδύουν — και να υποστηρίζει την εγχώρια ανάπτυξη. Το Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε την Πέμπτη ότι για πρώτη φορά θα ξεκινήσει εκδηλώσεις για το «Έτος Επενδύστε στην Κίνα».

Η λειτουργία της Foxconn

Σε ένδειξη του πόσο σκληρά προσπαθούν οι τοπικές κυβερνήσεις να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια και συγκεκριμένα δολάρια, κορυφαίοι αξιωματούχοι από την επαρχία Χενάν στην κεντρική Κίνα καλωσόρισαν προσωπικά τον Πρόεδρο της Foxconn Young Liu την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο της εταιρείας. Η Foxconn λειτουργεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής iPhone στον κόσμο στην πρωτεύουσα του Henan, Zhengzhou.

Οι υπεύθυνοι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τόσο της πόλης Zhengzhou όσο και της επαρχίας Henan συναντήθηκαν με τη Foxconn — μαζί με τον δήμαρχο και τον κυβερνήτη, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στην Κίνα, το κυβερνών Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αναλαμβάνει την ηγεσία στη λήψη αποφάσεων, και μια τέτοια υψηλού επιπέδου συμμετοχή στη συνάντηση με τη Foxconn υποδηλώνει ότι τα θέματα που συζητούνται μπορούν να εφαρμοστούν πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας Covid και του επακόλουθου lockdown πέρυσι, το εργοστάσιο της Foxconn στο Zhengzhou βρέθηκε στην παγκόσμια προσοχή όταν ορισμένοι από τους περίπου 200.000 εργάτες του αποφάσισαν να φύγουν και να επιστρέψουν σπίτι τους. Η Apple αργότερα είπε ότι οι διακοπές στην λειτουργία του εργοστασίου του Zhengzhou θα καθυστερούσαν τις παραδόσεις ορισμένων μοντέλων iPhone 14.

Η Κίνα τερμάτισε τους αυστηρούς της ελέγχους Covid τον Δεκέμβριο. Μέχρι τον Φεβρουάριο, το εργοστάσιο της Foxconn στο Zhengzhou παρήγαγε με πλήρη δυναμικότητα, με το προσωπικό να εργάζεται σε δύο βάρδιες για να καλύψει την υψηλή ζήτηση των πελατών, δήλωσε ο διευθυντής του εργοστασίου Wang Xue στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η Foxconn επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρός της επισκέφθηκε τη Χενάν και σχεδίαζε να συνεργαστεί με την τοπική κυβέρνηση για διάφορα έργα, ωστόσο, η εταιρεία δεν μοιράστηκε λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα επενδυτικά σχέδια ή εάν έχουν πρόθεση να μεταφέρουν την παραγωγή εκτός Κίνας.

Διαβάστε περισσότερα