Να μην εξάγουν προϊόντα που κατασκευάζονται με τη χρήση σπάνιων γαιών της Κίνας σε αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ ζήτησε το Πεκίνο από εταιρείες της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Korea Economic Daily, που επικαλείται κυβερνητικές και εταιρικές πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας μετέφερε το μήνυμα αυτό σε επιστολές προς τις νοτιοκορεατικές εταιρείες που παράγουν μετασχηματιστές, μπαταρίες, οθόνες, ηλεκτρικά οχήματα, αεροδιαστημικό και ιατρικό εξοπλισμό. Στην κατασκευή όλων αυτών των προϊόντων χρησιμοποιούνται τα σημαντικά αυτά ορυκτά.
Στις επιστολές επισημαίνεται ότι στις νοτιοκορεατικές εταιρείες μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις αν παραβιάσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στην εξαγωγή σπάνιων γαιών στο πλαίσιο της σαρωτικής της απάντησης στους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συρρικνώνοντας την προμήθεια προς τη Δύση ορυκτών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή όπλων, ηλεκτρονικών και σειράς καταναλωτικών αγαθών.
Προειδοποίηση Κίνας
Τη Δευτέρα, η Κίνα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι θα απαντήσει κατάλληλα στις χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ με τρόπους που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Πεκίνου, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου απειλεί να εμπλέξει άλλα έθνη.
Η προειδοποίηση της Κίνας έρχεται καθώς η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς για να πιέσει τους εταίρους των ΗΠΑ να περιορίσουν τις συναλλαγές τους με την Κίνα. Ο Τραμπ αυτό το μήνα διέκοψε τις σημαντικές αυξήσεις δασμών σε άλλες χώρες για 90 ημέρες, ενώ αύξησε περαιτέρω τους δασμούς σε προϊόντα από την Κίνα στο 145%.«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιονδήποτε καταλήξει σε συμφωνία σε βάρος των κινεζικών συμφερόντων. Εάν συμβεί αυτό, η Κίνα δεν θα το αποδεχθεί και θα λάβει αποφασιστικά αμοιβαία αντίμετρα», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο για όλες τις χώρες όταν το διεθνές εμπόριο επιστρέψει στον «νόμο της ζούγκλας».
Διαβάστε ακόμη:
- O Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ήταν υποχρέωση και όχι «καπρίτσιο» της Ελλάδας
- Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε κι αφήνει τεράστιο κενό – Ποιος θα είναι ο επόμενος;
- «Ακονίζουν τα μαχαίρια» στη Ν.Δ. με αφορμή τις διατάξεις για τις παρένθετες μητέρες
- Σημαντικές αλλαγές στις πρεσβείες της χώρας – Εντύπωση προκαλεί η αλλαγή στη Ουάσιγκτον