Σε μια έκτακτη τριμερή συνάντηση κορυφής στη Σεούλ, οι υπουργοί Βιομηχανίας και Εμπορίου από Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα συμφώνησαν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, ως απάντηση στις νέες δασμολογικές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.
Όπως δήλωσαν, στόχος είναι η δημιουργία ενός “προβλέψιμου, δίκαιου και ανοιχτού εμπορικού περιβάλλοντος”, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πλήρους τριμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, οι διαπραγματεύσεις της οποίας είχαν ξεκινήσει το 2013, αλλά πάγωσαν το 2019.
Η επανεκκίνηση έγινε το 2024, στο περιθώριο συνάντησης κορυφής, με αφορμή τις πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον να αυξήσει δασμούς σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα – μέτρα που επηρεάζουν άμεσα τις οικονομίες των τριών ασιατικών δυνάμεων.
Κοινό μέτωπο για εμπορική σταθερότητα και μεταρρύθμιση του ΠΟΕ
Οι υπουργοί Γιότζι Μούτο (Ιαπωνία), Ουάνγκ Ουεντάο (Κίνα) και Αν Ντουκ-γκεούν (Νότια Κορέα) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, επισημαίνοντας την ανάγκη για:
- Ενίσχυση του περιφερειακού ελεύθερου εμπορίου
- Σταθεροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού
- Διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς εμπορικά πρότυπα
- Βελτίωση της επικοινωνίας για τους ελέγχους εξαγωγών
Η Κίνα, μάλιστα, προειδοποίησε για την εξάπλωση της μονομέρειας και του προστατευτισμού, ζητώντας «ευθύνη» από τις τρεις χώρες ώστε να στηριχθεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και να στηριχθεί η ένταξη νέων μελών στην Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Σύμπραξη (RCEP), τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία παγκοσμίως, στην οποία μετέχουν ήδη οι 3 χώρες.
Οι αριθμοί μιλούν: 1 στα 4 δολάρια της παγκόσμιας οικονομίας προέρχεται από Κίνα, Ιαπωνία και Κορέα
Οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 20% του διεθνούς εμπορίου, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία τους κομβική για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.
Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν 25% δασμούς σε οχήματα από 2 Απριλίου, επηρεάζει άμεσα την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, που καλύπτουν το 31% των εισαγωγών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Η Κίνα, από την άλλη, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με γενικούς δασμούς 20% σε όλες τις εξαγωγές της.
Η τριμερής δήλωση τονίζει ότι οι συνεχείς αλλαγές στην εμπορική πολιτική της Ουάσινγκτον ενισχύουν την αβεβαιότητα και πλήττουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, γι’ αυτό και απαιτείται σταθερότητα και πολυμερής συνεργασία για να προστατευθεί το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Σε μια περίοδο αυξανόμενης εμπορικής έντασης και γεωπολιτικής αστάθειας, η Ανατολική Ασία επιχειρεί να χαράξει τη δική της στρατηγική πορεία. Η συμμαχία Κίνας – Ιαπωνίας – Κορέας, όσο παράδοξη και αν φαίνεται ιστορικά, λειτουργεί πλέον ως αντίβαρο στην εμπορική αβεβαιότητα που προκαλεί η Δύση – με σαφές μήνυμα ότι η οικονομική πολυμέρεια δεν είναι απλώς μια επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.