Προς την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων σχεδόν 16 ετών, οδεύει οι αγορές της Κίνας, καθώς ο δείκτης CSI 300 έχει καταγράψει ράλι σχεδόν 15% αυτή την εβδομάδα, με κινητήρια δύναμη την ανακοίνωση και απελευθέρωση μέτρων οικονομικής τόνωσης από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Η τελευταία φορά που ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο ήταν την εβδομάδα που έληξε στις 14 Νοεμβρίου 2008.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να σημειώσει εβδομαδιαία άνοδο 12,85%, την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από τον Φεβρουάριο του 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet που επικαλείται το CNBC.

Ράλι μετά τα μέτρα στήριξης

Την Παρασκευή, ο CSI 300 σκαρφάλωσε σχεδόν 4% και ο HSI σημείωσε άνοδο 3,5%, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το 7ήμερο  επιτόκιο επαναγοράς στο 1,5% από 1,7%, και τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η PBOC ανακοίνωσε ότι η μείωση του RRR είχε ως στόχο να συμβάλει στη «δημιουργία ενός καλού νομισματικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος για τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας».

Η Κίνα δημοσίευσε επίσης τα στοιχεία για τα βιομηχανικά κέρδη του Αυγούστου, τα οποία σημείωσαν πτώση 17,8% σε ετήσια βάση. Η πτώση ακολουθεί την αύξηση 4,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών.

Σε ετήσια βάση, τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 4,65 τρισεκατομμύρια γιουάν (663,47 δισεκατομμύρια δολάρια) για τους πρώτους οκτώ μήνες, έναντι 3,6% τους πρώτους επτά μήνες.

Νέα μέτρα για τις τράπεζες

Οι αρχές της Κίνας μείωσαν τον λόγο των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών της χώρας, κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά κατά όχι λιγότερα από 127 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο εν λόγω συντελεστής καθορίζει το ύψος των ποσών που υποχρεούνται να διατηρούν στα ταμεία τους οι τράπεζες. Η μείωση, καταγράφεται την επομένη συνεδρίασης κινέζων ηγετών που αναγνώρισαν πως έχουν προκύψει νέα «προβλήματα» στην πορεία της δεύτερης οικονομίας του κόσμου.

Το Πεκίνο αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα σειρά μέτρων προορισμένων να τονώσουν την κινεζική οικονομία ώστε να ξεπεράσει τις δυσχέρειες: μείωση των επιτοκίων και πρωτοβουλίες για να χορηγούνται φθηνότερα δάνεια για ακίνητα.

Οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν να προβλέπουν ανάπτυξη με ρυθμό 5% το 2024, όμως αναλυτές θεωρούν τον στόχο αυτόν μάλλον φιλόδοξο, λαμβανομένων υπόψη των εμποδίων.

Η Κίνα παραμένει βυθισμένη σε κρίση άνευ προηγουμένου στον κολοσσιαίο τομέα των ακινήτων, μείωση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και άτονη κατανάλωση, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ απειλούν τις εξαγωγές της.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Πεκίνο αποφάσισε να αυξήσει προοδευτικά το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης από το 2025, απόφαση άνευ προηγουμένου για δεκαετίες στον ασιατικό κολοσσό.

Διαβάστε ακόμη: