Τα γιγάντια πάντα βρίσκονται πλέον εκτός της λίστας των απειλούμενων ειδών, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους που διευκρινίζουν, ωστόσο, πως τα ασπρόμαυρα θηλαστικά παραμένουν ακόμα ευάλωτα.

Η θέση τους στο σύστημα ταξινόμησης επικινδυνότητας υποβαθμίστηκε, καθώς ο πληθυσμός των πάντα στη φύση έφτασε τα 1.800 άτομα.

Σύμφωνα με ειδικούς, η χώρα κατόρθωσε να σώσει το σήμα κατατεθέν της κινεζικής πανίδας μετά από μακροπρόθεσμα προγράμματα προστασίας. Όπως εξηγούν, η επιτυχία αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην επέκταση, ανασύσταση και εκ νέου εποικισμό των δασών μπαμπού, το οποίο αποτελεί το 99% της διατροφής των πάντα και χωρίς το οποίο το πιθανότερο θα ήταν να λιμοκτονήσουν έως θανάτου.

Κίνα: Εκτός λίστας «απειλούμενων ειδών» τα γιγαντιαία πάντα

Η εξέλιξη αυτή «αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες ζωής των πάντα και τις προσπάθειες της Κίνας για αναβάθμιση των οικοσυστημάτων τους» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Κουί Σουχόνγκ, επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος προστασίας του υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος.

Το 2016, η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) που εδρεύει στην Ελβετία, αφαίρεσε το ζώο από τη λίστα των απειλούμενων ειδών, κατατάσσοντάς το στα «ευάλωτα», κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση των Κινέζων αξιωματούχων καθώς, όπως υποστήριζαν εκείνοι, δημιουργούσε την εσφαλμένη πεποίθηση πως οι προσπάθειες προστασίας των πάντα μπορούσαν να χαλαρώσουν.

Η Κίνα θεωρεί τα πάντα της εθνικό θησαυρό, αξιοποιώντας τα μάλιστα και στις διπλωματικές της σχέσεις, προσφέροντάς τα ως δάνειο σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, από τη δεκαετία του 1950, η Κίνα χρησιμοποιεί τα πάντα ως «διπλωματικό εργαλείο» διαμόρφωσης πολιτικών δεσμών με άλλες χώρες.