Τρία από τα εννέα εγκαταλελειμμένα λατομεία πέτρας στην κινεζική επαρχία Ζεγιάνγκ, «αναγεννήθηκαν» ως χώροι πολιτισμού από το αρχιτεκτονικό γραφείο DnA Design and Architecture.

Οι τρεις χώροι προσφέρουν πλέον μία βιβλιοθήκη, μία αίθουσα εκδηλώσεων και έναν χώρο συνευρέσεων.

Αντλώντας στοιχεία από την πλούσια ιστορία της περιοχής σε μνημεία και ανάγλυφες επιγραφές στους βράχους, το αρχιτεκτονικό γραφείο εστίασε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάδειξη του χαρακτήρα των λατομείων.

«Το πρότζεκτ αποτελεί μία οικολογική βελτίωση για γιατρειά της διακεκομμένης φύσης. Η πλήρης αναδόμηση αυτών των εγκαταλελειμμένων λατομείων επανασυνδέει την τοπική κοινότητα με τη χιλιετή ιστορία και κληρονομιά της» τόνισαν οι ιθύνοντες του οργανισμού.

Ο πρώτος χώρος, που ονομάσθηκε Λατομείο 8, έχει μετατραπεί σε ανοιχτή βιβλιοθήκη. Έχουν διατηρηθεί οι υπάρχοντες πέτρινοι εξώστες, με νέα, τσιμεντένια σκαλοπάτια και χώρους όπου μπορεί οιοσδήποτε να κάθεται, κατασκευασμένους από χάλυβα και πεπιεσμένο μπαμπού.

Μέσα στις μεγάλες βαθμίδες του λατομείου έχουν κατασκευαστεί ντουλάπια με βιβλία, ενώ καθώς ο επισκέπτης εξερευνά τον χώρο, τού προσφέρονται σημεία με φυσική προστασία για ανάγνωση.

«Κάθε εξώστης είναι ένα πολυπολιτισμικό αναγνωστήριο, όπου μπορεί κανείς να διαβάσει, να επιδοθεί σε καλλιγραφία και στο μέλλον, να έχει πρόσβαση σε διαδικτυακά βιβλία», επεσήμαναν οι αρχιτέκτονες.

«Τα πρώτα τρία λατομεία έχουν ήδη μαγνητίσει τα βλέμματα, προκαλώντας συζητήσεις για αντίστοιχη αναδιαμόρφωση άλλων εγκαταλελειμμένων ορυχείων και λατομείων.

«Η υλοποίηση της ιδέας μπορεί να ερμηνευθεί ως αντίδραση στο τρέχον δίλημμά μας και ως ένας νέος τρόπος σκέψης για τη δημόσια ζωή μας», ολοκλήρωσαν οι άνθρωποι του DnA Design and Architecture.

Η δημοσίευση της εταιρείας:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dezeen (@dezeen)