Συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα για έναν νέο ιό ο οποίος έκανε την εμφάνισή του στη χώρα και ήδη έχει μολύνει δεκάδες ανθρώπους. Ο «Langya» ή LayV, όπως ονομάστηκε, εντοπίστηκε σε 35 άτομα στις ανατολικές επαρχίες Henan και Shandong.
Ο νέος ιός, όπως αναφέρει η dailymail.co.uk πιστεύεται ότι μεταδόθηκε από ένα μικρό θηλαστικό, ονόματι μυγαλή το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους σκαντζόχοιρους και τους τυφλοπόντικες.
Το πρώτο κρούσμα του νέου ιού που έχει σημάνει ανησυχία καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα πανδημία, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο το 2019 ενώ το πιο πρόσφατο κρούσμα εντοπίστηκε φέτος.
Το πρώτο κρούσμα
Συγκεκριμένα το πρώτο κρούσμα του ιού «Langya» εντοπίστηκε τον Ιανουάριο του 2019 στη Shandong, ενώ τον επόμενο χρόνο βρέθηκαν 14 θετικές περιπτώσεις στις δυο επαρχίες, Henan και Shandong.
Στην συνέχεια όμως, ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού και οι ερευνητές σταμάτησες τις όποιες εργασίες έκαναν για τον συγκεκριμένο ιό καθώς δεν εντόπισαν μολύνσεις κατά το πρώτο έτος της πανδημίας.
Από τον Ιούλιο όμως του 2020 βρέθηκαν άλλα 11 κρούσματα.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα συμπτώματα σε ασθενείς για να δουν πόσο άσχημα επηρεάστηκαν οι άνθρωποι από τον ιό. Το πιο κοινό σύμπτωμα που υπέστησαν οι ασθενείς με Langya ήταν ο πυρετός.
Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση, ο βήχας, η απώλεια όρεξης, οι μυϊκοί πόνοι και το αίσθημα αδιαθεσίας.
Περίπου το 35% των κρουσμάτων παρουσίασε ηπατικά προβλήματα, ενώ το 8% παρουσίασε πτώση της νεφρικής λειτουργίας.
Παρακολούθησαν επίσης τον ιό σε πληθυσμούς ζώων για να δουν εάν μεταδιδόταν από οικόσιτα και άγρια ζώα ή αν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Οι ερευνητές εντόπισαν τον ιό σε 71 από τις 262 ζώα μυγάλη που μελέτησαν ενώ βρέθηκε επίσης σε σκύλους και κατσίκες. Όπως και η Covid μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων, θεωρείται όμως πολύ πιο θανατηφόρο, σκοτώνοντας έως και τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που μολύνει.
Ο Langya έχει καταγραφεί ως ένας από τους ιούς που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν την επόμενη πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Κινέζοι ειδικοί που ερευνούν τον συγκεκριμένο ιό χαρακτηρίζουν τα ανθρώπινα κρούσματα ως «σποραδικά» ενώ εξακολουθούν να προσπαθούν να διαπιστώσουν αν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.