Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την επιστροφή ενός αρχαίου ρωμαϊκού γλυπτού, που είχε αγοράσει η Κιμ Καρντάσιαν. Το άγαλμα είχε τεθεί υπό κράτηση στα σύνορα των ΗΠΑ το 2016, όταν μία εταιρία που εργάζεται για την Καρντάσιαν προσπάθησε να το εισάγει με λάθος έγγραφα. Νέα νομικά έγγραφα κατέληξαν ότι το έργο τέχνης είχε «εξαχθεί παράνομα και λαθραία», ενώ οι ιταλικές αρχές ζητούν τον επαναπατρισμό του.
Οι υποψίες ξεκίνησαν όταν οι αρχές πρόσεξαν μία ασυνέπεια στην περιγραφή του γλυπτού. Η περιγραφή του το 2012 ανέφερε ότι πρόκειται για «ένα μεγάλο άγαλμα από μία Παλιά Γερμανική Συλλογή, που αγοράστηκε πριν από το 1980», ενώ περιλάμβανε χειρόγραφα που δείχνουν ότι το έργο τελικά προέρχεται από την Ιταλία. Παράλληλα, τον Μάιο του 2016 οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι είχε εισαχθεί ως «αντίκα που ξεπερνά τα 100 χρόνια ηλικίας» και όχι ως αρχαιολογικό αντικείμενο.
Έτσι, από τις 30 Απριλίου έχει ξεκινήσει μία νομική διαδικασία για την κατάσχεση του έργου, που ονοματίζει την influencer ως την παραλήπτη και εισαγωγέα του. Σύμφωνα με τα νομικά έγγραφα, η Καρντάσιαν αγόρασε το γλυπτό, γνωστό ως «Απόσπασμα από την Αθηνά την Σαμία του Μύρωνα» του 1ου-2ου αιώνα, το 2016 από την Axel Vervoordt Gallery στο Βέλγιο, που αποτελεί τη γκαλερί του σχεδιαστή της έπαυλης της Κιμ Καρντάσιαν στο Καλαμπάσας.
Η απόφαση να ζητηθεί ο επαναπατρισμός του γλυπτού ήρθε όταν ένας αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας εξέτασε το έργο το Φεβρουάριο του 2018 και το αναγνώρισε ως ένα αντίγραφο ενός αρχαιοελληνικού γλυπτού που δημιουργήθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια συνειδητοποίησε ότι δεν είχε ζητηθεί ποτέ άδεια εξαγωγής του από την Ιταλία, όπως ζητά ο νόμος.
Πως έφτασε στον κήπο της
Από το 1970 υπάρχει ένας νόμος που απαγορεύει οι αρχαιότητες να φεύγουν από τον τόπο στον οποίο ανήκουν. Έτσι, το άγαλμα που αγόρασε η Κιμ Καρντάσιαν για περίπου 750.000 δολάρια, έπρεπε να μείνει στην Ιταλία και η αγορά του ήταν αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλείας. Αρχαιολογικά ευρήματα αυτής της μορφής, που ανάγονται κιόλας σε κλασική και ρωμαϊκή περίοδο, μπορούν να μεταβούν σε άλλη χώρα με συγκεκριμένο τύπο εγγράφων, ο οποίος δε χορηγείται στον οποιονδήποτε διαθέτει το χρήμα, αλλά συνήθως σε άλλα μουσεία με τη μορφή του «δανείου» για κάποια βραχύβια έκθεση.
Σίγουρα πάντως δε δίνονται για να προστεθεί σε μια προσωπική συλλογή και να διακοσμεί το σπίτι της Κιμ Καρντάσιαν. Ανέλαβαν επομένως δράση οι Ιταλοί καραμπινιέρι, που μετέβησαν στο Λος Άντζελες και έχουν το άγαλμα υπό κράτηση, μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο την τύχη του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο προμηθευτής του Βέρβουρντ ισχυρίζεται πως το άγαλμα δεν είναι από την Ιταλία και πρόκειται για καθόλα νόμιμη διαδικασία.
Ο Βέρβουρντ, που κατάγεται από το Βέλγιο, αγόρασε για την Κιμ Καρντάσιαν το άγαλμα που ανάγεται στον 2ο αιώνα μετά Χριστόν, το οποίο ακολούθησε μια διαδρομή από την Ιταλία στη Βρετανία, από εκεί σε έναν γερμανικό οίκο δημοπρασιών και μετά σε μια γκαλερί στο Παρίσι για να καταλήξει στο Βέλγιο και μετά στο Λος Άντζελες, στην κατοχή της Καρντάσιαν. Γενικότερα, η όλη υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2010, όταν και έγινε η πρώτη αγορά των αρχαιοτήτων, το άγαλμα βρέθηκε το 2016 στο σπίτι της Κιμ, το 2018 στάλθηκε εμπειρογνώμονας αρχαιοτήτων για να το εξετάσει και απεφάνθη πως πρόκειται για ιταλικής προέλευσης αρχαιότητα.