Σύσκεψη με τη συμμετοχή των διοικητών των 7 Υγειονομικών Περιφερειών και του διοικητή του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ συγκάλεσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αντικείμενο της εν λόγω σύσκεψης η μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα στην οποία έχει τεθεί το Εθνικό Σύστημα  Υγείας, λόγω των πυρκαγιών και του καύσωνα που δοκιμάζουν τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, παραμένουν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας οι υγειονομικές δομές στις περιοχές που πλήττονται από φωτιές:

  • Εύβοια: Τα Κέντρα Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας, το Περιφερειακό Ιατρείο Αιδηψού και το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
  • Ηλεία: Τα Κέντρα Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων και τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας.
  • Μεσσηνία: Το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά και τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.

Επίσης, με απόφαση του υπουργού Υγείας τέθηκαν σε ετοιμότητα για προληπτικούς λόγους, το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας και η Μονάδα Εγκαυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Επαρκεί το ιατροφαρμακευτικό υλικό στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες

Επιπροσθέτως, επικαιροποιήθηκε, με βάση τα τελευταία δεδομένα, το πρωτόκολλο παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διακομιδής ασθενών στους πλησιέστερους και καταλληλότερους υγειονομικούς σχηματισμούς (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας).

Διαπιστώθηκε, παράλληλα, πλήρης επάρκεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (μάσκες, φιάλες οξυγόνου, φορητοί νεφελοποιητές οξυγόνου, αλοιφές, γάζες κλπ) στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, με τον υπουργό Υγείας να επισημαίνει  τον συντονιστικό ρόλο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων και κρίσεων.

Στο «Σισμανόγλειο» χθες ο υπουργός Υγείας

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, επισκέφθηκε χθες το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται. Όπως προσέθεσε ο καθηγητής, συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και τον λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία, γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.