Την πρόθεσή του να προκηρυχθούν όλοι οι διαγωνισμοί του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος εντός των επόμενων τεσσάρων έως πέντε μηνών εξέφρασε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τη Φαίη Μαυραγάνη.
Όπως δήλωσε, έχει δεσμευθεί απέναντι στους πολίτες και στον Πρωθυπουργό ότι η προκήρυξη και υλοποίηση των σχετικών έργων θα γίνει με ρυθμούς αντίστοιχους του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, του μεγαλύτερου διαγωνιστικού σχεδίου στην ιστορία της Πολιτικής Προστασίας. «Στόχος μας είναι να σπάσουμε τη γραφειοκρατία και να εκσυγχρονίσουμε τις δομές, τόσο για το Λιμενικό Σώμα όσο και για το Υπουργείο Ναυτιλίας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται νέα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο και νοτίως της Κρήτης, καθώς και προμήθεια 18 σκαφών για το Λιμενικό και ψηφιοποίηση των Λιμεναρχείων.
Σκληρή στάση απέναντι στις παράνομες ροές
Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι υπάρχει οργανωμένη συνεργασία με την τουρκική πλευρά, τόσο σε επίπεδο διασώσεων όσο και στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο. Ωστόσο, η νέα πρόκληση εστιάζεται στο Λιβυκό Πέλαγος, όπου, όπως είπε, «οι διακινητές έχουν μεταφέρει εκεί τη δράση τους».
«Λαμβάνουμε τολμηρές και συχνά δύσκολες αποφάσεις. Όποιος εισέρχεται παρανόμως από τη Βόρεια Αφρική προς τη Γαύδο, την Κρήτη ή την Κάρπαθο, τοποθετείται σε κλειστό κέντρο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ή σε φυλακές έως ότου επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Άλλο οι πρόσφυγες και η ανθρωπιστική μέριμνα, και άλλο τα οργανωμένα κυκλώματα που διακινούν νεαρούς άνδρες 20–30 ετών μέσω Λιβύης», επισήμανε.
Ο Υπουργός υπογράμμισε πως η προστασία των συνόρων είναι εθνική και ευρωπαϊκή υποχρέωση, ενώ αναφέρθηκε και στις επισκέψεις των υπουργών Γεραπετρίτη και Κεφαλογιάννη στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η περιοχή παραμένει εξαιρετικά σύνθετη και ασταθής, αλλά η Ελλάδα παραμένει αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.
Απαράδεκτες εικόνες – Τσουχτερά πρόστιμα
Σχολιάζοντας τα πρόσφατα περιστατικά με άτομα με αναπηρία και καρδιολογικά προβλήματα που δεν είχαν πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους πλοίων, ο κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε πως οι ευθύνες θα αποδοθούν στο ακέραιο: «Είτε από αμέλεια του πληρώματος είτε από επιλογή συνοδών, κανείς δεν επιτρέπεται να παραμένει σε γκαράζ πλοίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Είναι θέμα ασφαλείας, αξιοπρέπειας και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή».
Για τα συγκεκριμένα περιστατικά, διευκρίνισε πως τα πρόστιμα θα επιβληθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους – την ακτοπλοϊκή εταιρεία, τον πλοίαρχο και το πλήρωμα. «Δεν θα υπάρξει καμία ανοχή. Η ανθρώπινη ζωή δεν επιδέχεται εκπτώσεις», υπογράμμισε.
Προετοιμάζεται νέο πλαίσιο για την προσβασιμότητα
Ο υπουργός ενημέρωσε, επίσης, ότι στα σύγχρονα πλοία υπάρχουν ανελκυστήρες και ηλεκτρικά αναβατόρια, ενώ στα μικρότερα και παλαιότερα πλοιάρια δεν υφίσταται τεχνολογική δυνατότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προετοιμάζεται Προεδρικό Διάταγμα σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ, τον ΣΕΕΝ και το Υπουργείο Ναυτιλίας, στο οποίο θα ενσωματωθούν πρότυπα προσβασιμότητας, με αφορμή και την αναγγελθείσα επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου.
«Οι άνθρωποι με αναπηρία πρέπει να έχουν προτεραιότητα επιβίβασης, θέση με εύκολη πρόσβαση και προτεραιότητα αποβίβασης. Αυτό αποτελεί απαράβατη προϋπόθεση για κάθε νέο πλοίο. Για τα μικρότερα σκάφη θα εξετάσουμε εναλλακτικές λύσεις, ώστε να εξασφαλιστεί το ίδιο επίπεδο σεβασμού και εξυπηρέτησης», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
- Xρεώσεις στα ΑΤΜ: Το τρίτο «ψαλίδι», η απειλή της απόσυρσης και οι στρεβλώσεις
- Μητσοτάκης: Θα είμαστε δίπλα σε όσους είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται στις πυρκαγιές
- Ποιος δυναμιτίζει την προσπάθεια συγκράτησης των ασφαλίστρων Υγείας
- Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες: Πλήγμα 10 δισ. ευρώ από τους δασμούς Τραμπ