search

ΚΟΣΜΟΣ

Κεταμίνη: Το φάρμακο που σκότωσε τον Μάθιου Πέρι- Το «ναρκωτικό των πάρτι»

Η κεταμίνη, που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του Μάθιου Πέρι, είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις.

Ο Μάθιου Πέρι

«Αναρωτιέμαι πόσα θα πληρώσει αυτός ο ανόητος», έγραψε σε μήνυμα ένας από τους γιατρούς που κατηγορούνται για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι, σχετικα με την κεταμίνη που φέρεται να σκότωσε τον αγαπημένο πρωταγωνιστή από τα «Φιλαράκια».

Το μηνυμα γράφτηκε από τον Σαλβαδόρ Πλασένθια, γνωστό και ως “Dr. P”, ο οποίος είναι ένας από τους πέντε κατηγορούμενους,  μετά από συλλήψεις που προχώρησαν οι αρχές, ενώ όπως ανακοίνωσαν η έρευνα  δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πολλές εταιρείες περιλαμβάνουν το ναρκωτικό στα προγράμματα υγείας

Η κεταμίνη εμφανίστηκε στην ελληνική επικαιρότητα με αφορμή τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα, ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως αποτελεί την απάντηση για την κατάθλιψη στον χώρο εργασίας.

Στο θέμα αναφέρονται οι Financial Times, περιγράφοντας την περίπτωση της Λιζ Κοστ η οποία «δεν είχε πειραματιστεί ποτέ» με την κεταμίνη, «ένα αναισθητικό με τη φήμη ότι είναι ναρκωτικό για πάρτι».

Ωστόσο, όταν της πρότεινε ο εργοδότης της αποφάσισε να το δοκιμάσει: «Ήταν φοβερό», λέει.

Η εμπειρία της δεν ήταν για διασκέδαση, αλλά για θεραπευτικούς λόγους. Η Dr Bronner’s, η εταιρεία βιολογικών καλλυντικών με έδρα την Καλιφόρνια, όπου η Κοστ είναι υπεύθυνη μάρκετινγκ, παρέχει πλήρως πληρωμένη θεραπεία κεταμίνης ως μέρος του πακέτου παροχών εργαζομένων.

Η προσφορά συμπίπτει με μια «δραματική αύξηση του ενδιαφέροντος για την υποβοηθούμενη από κεταμίνη ψυχοθεραπεία τα τελευταία χρόνια», λέει στους FT, ο Jeffrey Zabinski, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Τζασβίν Σάνγκα: Ποιά είναι η «Βασίλισσα της κεταμίνης» που ευθύνεται για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι

ΗΤζασβίν Σάνγκα είναι μία εκ των πέντε που συνελήφθησαν για την υπόθεση θανάτου του Μάθιου Πέρι.

Η 41χρονη κατηγορήθηκε για προμήθεια κεταμίνης στον πρωταγωνιστή της σειράς «Τα Φιλαράκια» τις εβδομάδες πριν πεθάνει σε ηλικία 54 ετών.

Τζασβίν Σάνγκα: Η Βασίλισσα της Κεταμίνης

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η Σάνγκα, η οποία φέρεται να ήταν γνωστή σε όλο το Βόρειο Χόλιγουντ ως έμπορος ναρκωτικών σε διασημότητες, είχε το παρατσούκλι «Βασίλισσα της Κεταμίνης».

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τις αρχές του Λος Άντζελες, η 41χρονη έμπορος ναρκωτικών κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό τη διανομή κεταμίνης, τη διατήρηση χώρου με ναρκωτικά, την κατοχή με πρόθεση διανομής μεθαμφεταμίνης, την κατοχή με σκοπό τη διανομή κεταμίνης και πέντε κατηγορίες για διανομή κεταμίνης.

Λίγες ώρες πριν τη σύλληψή της από την αστυνομία του Λος Άντζελες, η Τζασβίν Σάνγκα καυχιόταν για το νέο της κούρεμα και χρώμα των μαλλιών της στα social media.

Η Σάνγκα διαφημίζει συχνά την πλούσια ζωή της στο Χόλιγουντ μέσα από τα social media, μία ζωή που φέρεται να χρηματοδοτείται από την εμπορία ναρκωτικών. Αν καταδικαστεί, η ποινή μπορεί να κυμανθεί από 10 χρόνια έως και ισόβια.

Το NBC αναφέρει ότι η Σάνγκα είχε συλληφθεί και τον περασμένο Μάρτιο για ένα ομοσπονδιακό αδίκημα που αφορά ναρκωτικά, το οποίο δεν σχετίζεται με την περίπτωση του Πέρι. Αφέθηκε τελικά ελεύθερη αφού κατέβαλε εγγύηση 100.000 δολαρίων.

Πωλούσε ναρκωτικά σε διάφορους πελάτες τουλάχιστον από το 2019, ενώ είχε και ένα σπίτι στο Νορθ Χόλιγουντ όπου ζούσε και έκρυβε ναρκωτικά.

Παρά το ότι γνώριζε τους κινδύνους από τη χρήση τους, η Σάνγκα συνέχισε να πουλά ναρκωτικά. Αναφέρεται από τις δικαστικές αρχές ότι τον Αύγουστο του 2019, πούλησε κεταμίνη σε κάποιον Κόντι ΜακΛόρι λίγες ώρες πριν από τον θάνατό του από υπερβολική δόση. Όταν ένα μέλος της οικογένειας του ΜακΛόρι έστειλε στη Σάνγκα ένα SMS που έλεγε ότι η κεταμίνη της είχε σκοτώσει τον ΜακΛόρι, η Σάνγκα πραγματοποίησε αναζήτηση στο Google για το «αν μπορεί η κεταμίνη να καταχωρηθεί ως αιτία θανάτου».

Αξιωματούχοι που ερευνούν την υπόθεση εξηγούν ότι η Σάνγκα και άλλος ένας κατηγορούμενος, «ενδιαφερόταν περισσότερο για τα κέρδη από τον Μάθιου Πέρι, παρά για την καλή κατάστασή του».

 Τι είναι όμως, αυτό το φάρμακο και που χρησιμοποιείται;

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η αναζήτηση για θανατηφόρες ουσίες και κεταμίνη

Η κεταμίνη είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για την πρόκληση και τη διατήρηση της αναισθησίας. Προκαλεί αποσυνδετική αναισθησία, μια κατάσταση που μοιάζει με έκσταση που παρέχει ανακούφιση από τον πόνο, καταστολή και αμνησία. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αναισθησίας με κεταμίνη είναι η διατήρηση των αντανακλαστικών της αναπνοής και των αεραγωγών, η διέγερση της καρδιακής λειτουργίας με αυξημένη αρτηριακή πίεση και η μέτρια βρογχοδιαστολή. Σε χαμηλότερες, υποαναισθητικές δόσεις, η κεταμίνη είναι ένας πολλά υποσχόμενος παράγοντας για τον πόνο και την κατάθλιψη που είναι ανθεκτική στη θεραπεία. Ωστόσο, η αντικαταθλιπτική δράση μεμονωμένης χορήγησης κεταμίνης εξασθενεί με τον καιρό και τα αποτελέσματα της επαναλαμβανόμενης χρήσης δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Οι ψυχιατρικές παρενέργειες είναι συχνές καθώς και η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η ναυτία. Η τοξικότητα στο ήπαρ και το ουροποιητικό είναι συχνή σε τακτικούς χρήστες υψηλών δόσεων κεταμίνης για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η κεταμίνη είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων NMDA και αυτός ευθύνεται για τις περισσότερες από τις δράσεις της εκτός από την αντικαταθλιπτική δράση, ο μηχανισμός της οποίας είναι θέμα πολλής έρευνας και συζήτησης.

Εγκρίθηκε το 1970

Η κεταμίνη συντέθηκε για πρώτη φορά το 1962 και εγκρίθηκε για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1970. Χρησιμοποιήθηκε τακτικά σε σκύλους και άλογα και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για χειρουργική αναισθησία στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η κεταμίνη χρησιμοποιείται επίσης ως ψυχαγωγικό φάρμακο, τόσο σε σκόνη όσο και σε υγρή μορφή, που συχνά αναφέρεται ως «Special K» για τις παραισθησιογόνες και διασπαστικές της επιδράσεις. Συμπεριλαμβάνεται στον Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Διατίθεται ως γενόσημο φάρμακο.

Η συστηματική ονομασία της κεταμίνης είναι 2-μεθυλαμινο-2-(2-χλωροφαινυλο)κυκλοεξανόνηκυκλοεξανόνη και από χημικής άποψης είναι αρωματική οργανική χημική ένωση, πιο συγκεκριμένα μια αρωματική αμινοκετόνη.

Η χρήση της κεταμίνης στην αναισθησία αντανακλά τα χαρακτηριστικά της. Είναι φάρμακο εκλογής για βραχυπρόθεσμες επεμβάσεις όταν δεν απαιτείται μυϊκή χαλάρωση. Η επίδραση της κεταμίνης στο αναπνευστικό και στο κυκλοφορικό σύστημα είναι διαφορετική από αυτή των άλλων αναισθητικών. Καταστέλλει την αναπνοή πολύ λιγότερο από τα περισσότερα άλλα διαθέσιμα αναισθητικά. Όταν χρησιμοποιείται σε αναισθητικές δόσεις, η κεταμίνη συνήθως διεγείρει παρά καταστέλλει το κυκλοφορικό σύστημα. Τα προστατευτικά αντανακλαστικά των αεραγωγών διατηρούνται και μερικές φορές είναι δυνατή η χορήγηση αναισθησίας με κεταμίνη χωρίς προστατευτικά μέτρα στους αεραγωγούς. Τα ψυχωτομιμητικά αποτελέσματα περιορίζουν την αποδοχή της κεταμίνης. Ωστόσο, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χορήγηση βενζοδιαζεπινών ή προποφόλης.

Η κεταμίνη χρησιμοποιείται συχνά σε σοβαρά τραυματισμένους ανθρώπους και φαίνεται να είναι ασφαλής σε αυτήν την ομάδα. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για επείγουσα χειρουργική επέμβαση σε συνθήκες πεδίου σε εμπόλεμες ζώνες, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ. Μια κατευθυντήρια γραμμή κλινικής πρακτικής του 2011 υποστηρίζει τη χρήση της κεταμίνης ως ηρεμιστικού στην επείγουσα ιατρική, συμπεριλαμβανομένων των σωματικά επώδυνων διαδικασιών. Είναι το φάρμακο εκλογής για άτομα σε τραυματικό σοκ που διατρέχουν κίνδυνο υπότασης. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι επιβλαβής σε άτομα με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, και η κεταμίνη είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση και συχνά μπορεί ακόμη και να την αποτρέψει.

Αναισθητικό για παιδιά

Η κεταμίνη είναι μια επιλογή στα παιδιά, ως το μοναδικό αναισθητικό για μικρές επεμβάσεις ή ως παράγοντας επαγωγής που ακολουθείται από νευρομυϊκό αποκλεισμό και διασωλήνωση. Ειδικότερα, τα παιδιά με κυανωτική καρδιακή νόσο και νευρομυϊκές διαταραχές είναι καλοί υποψήφιοι για αναισθησία με κεταμίνη.

Λόγω των βρογχοδιασταλτικών ιδιοτήτων της κεταμίνης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναισθησία σε άτομα με άσθμα, χρόνια αποφρακτική νόσο των αεραγωγών και με σοβαρή αντιδραστική νόσο των αεραγωγών, συμπεριλαμβανομένου του ενεργού βρογχόσπασμου.

Οι εγχύσεις κεταμίνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του οξέος πόνου σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και στην περιεγχειρητική περίοδο σε άτομα με ανθεκτικό πόνο. Οι δόσεις είναι χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται για αναισθησία. Επικουρικά στη μορφίνη ή μόνη της, η κεταμίνη μειώνει τη χρήση μορφίνης, το επίπεδο πόνου, τη ναυτία και τον έμετο μετά την επέμβαση. Η κεταμίνη είναι πιθανό να είναι πιο ωφέλιμη για χειρουργικούς ασθενείς όταν αναμένεται σοβαρός μετεγχειρητικός πόνος και για ασθενείς με ανεκτικότητα στα οπιοειδή.

Η κεταμίνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο προνοσοκομειακό περιβάλλον, λόγω της αποτελεσματικότητάς της και του χαμηλού κινδύνου αναπνευστικής καταστολής. Η κεταμίνη έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα οπιοειδή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου για τη διαχείριση του οξέος πόνου και για τον έλεγχο του διαδικαστικού πόνου. Μπορεί επίσης να αποτρέψει την προκαλούμενη από οπιοειδή υπεραλγησία και το μετααναισθητικό ρίγος.

Αναλγητικό

Για τον χρόνιο πόνο, η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως ενδοφλέβιο αναλγητικό, ιδιαίτερα εάν ο πόνος είναι νευροπαθητικός. Έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της εξουδετέρωσης της ευαισθητοποίησης της σπονδυλικής στήλης ή των φαινομένων επιδείνωσης που παρουσιάζονται με χρόνιο πόνο. Σε πολλαπλές κλινικές δοκιμές, οι εγχύσεις κεταμίνης παρείχαν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο σε διαγνώσεις νευροπαθητικού πόνου, πόνο μετά από τραυματικό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, ινομυαλγία και σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου (CRPS).

Ωστόσο, οι συναινετικές κατευθυντήριες γραμμές του 2018 για τον χρόνιο πόνο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, συνολικά, υπάρχουν μόνο αδύναμα στοιχεία υπέρ της χρήσης κεταμίνης σε πόνους τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης, μέτρια στοιχεία υπέρ της κεταμίνης για CRPS και αδύναμα ή καθόλου στοιχεία για κεταμίνη σε μεικτό νευροπαθητικό πόνο, ινομυαλγία και καρκίνος. Συγκεκριμένα, μόνο για το CRPS υπάρχουν ενδείξεις μεσοπρόθεσμης έως μακροπρόθεσμης ανακούφισης από τον πόνο. Η κεταμίνη είναι ένα ισχυρό και ταχείας δράσης αντικαταθλιπτικό, αν και η δράση της είναι παροδική. Η ενδοφλέβια έγχυση κεταμίνης στην ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της διάθεσης εντός 4 ωρών, φτάνοντας στο μέγιστο στις 24 ώρες. Μια εφάπαξ δόση ενδοφλέβιας κεταμίνης έχει ως αποτέλεσμα ποσοστό ανταπόκρισης μεγαλύτερο από 60% ήδη από 4,5 ώρες μετά τη δόση (με παρατεταμένο αποτέλεσμα μετά από 24 ώρες) και μεγαλύτερο από 40% μετά από 7 ημέρες.

Αν και υπάρχουν μόνο λίγες πιλοτικές μελέτες που μελετούν τη βέλτιστη δόση, αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι δόση 0,5 mg/kg που ενίεται σε 40 λεπτά δίνει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η αντικαταθλιπτική δράση της κεταμίνης μειώνεται στις 7 ημέρες και οι περισσότεροι ασθενείς υποτροπιάζουν εντός 10 ημερών, αν και για μια σημαντική μειοψηφία η βελτίωση μπορεί να διαρκέσει 30 ημέρες και περισσότερο. Η κύρια πρόκληση με τη θεραπεία με κεταμίνη είναι η αγωγή όταν περάσει η αντικαταθλιπτική δράση. Η θεραπεία συντήρησης με κεταμίνη (από δύο φορές την εβδομάδα έως μία φορά στις δύο εβδομάδες) φαίνεται να είναι μια πολλά υποσχόμενη επιλογή, αν και τα στοιχεία που τη συνιστούν σθεναρά είναι ανεπαρκή. Η κεταμίνη μπορεί να μειώσει τις σκέψεις αυτοκτονίας για έως και τρεις ημέρες μετά την ένεση.

Η κεταμίνη δεν έχει εγκριθεί για χρήση ως αντικαταθλιπτικό, αλλά το Καναδικό Δίκτυο Θεραπειών για τη Διάθεση και το Άγχος (CANMAT) τη συνιστά ως θεραπεία τρίτης γραμμής για την κατάθλιψη. Ένα από τα εναντιομερή της κεταμίνης, η εσκεταμίνη, έχει εγκριθεί ως ρινικό σπρέι για την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Μια συγκριτική μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών υποδηλώνει ανώτερη αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας κεταμίνης έναντι της ενδορρινικής εσκεταμίνης, με την ενδοφλέβια κεταμίνη να έχει μεγαλύτερα ποσοστά συνολικής ανταπόκρισης και ύφεσης και μικρότερο αριθμό εγκαταλείψεων. Η κεταμίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική για τη διπολική κατάθλιψη, αλλά τα δεδομένα για τη χρήση της για αυτή τη μορφή κατάθλιψης είναι λίγα.

Διαβάστε ακόμη: