Οι ελπίδες για διπλωματική πρόοδο στην Ουκρανία, η επικείμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed για πρώτη φορά από το 2018 και η δέσμευση της Κίνας για στήριξη των κινεζικών εταιρειών, οδηγούν σε άνοδο το χρηματιστήριο Αθηνών και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι αγορές διευρύνουν τα κέρδη τους μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ότι παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης, διαμορφώνεται στις 854,13 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,5%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 42,58 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 3,81%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,04%.

Ηγούνται της ανόδου οι τράπεζες

Κέρδη καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Quest Συμμετοχών (+6,86%), της Eurobank (+6,20%), της Εθνικής (+6,19%) και της Alpha Bank (+5,62%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+5,71%), της Υγείας (+5,01%) και της Ακίνητης Περιουσίας (+3,95%), ενώ μικρή πτώση καταγράφει μόνο ο δείκτης των Ασφαλειών (-0,26%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 4.732.815 και 3.067.141 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 5,121 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 4,936 εκατ. ευρώ.

‘Ανοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε υψηλό δύο εβδομάδων ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη δέσμευση της Κίνας να προσφέρει περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας, ενώ το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 2,6% στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 3 Μαρτίου, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 3,2% στις 14.358 μονάδες.

Οι χρηματιστηριακές αγορές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε δήλωσε ότι το Πεκίνο θα παρουσιάσει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κινεζικής οικονομίας καθώς και ευνοϊκά μέτρα πολιτικής για τις κεφαλαιαγορές.

Ασία: Ράλι 9% στο Χονγκ Κονγκ εν αναμoνή αύξησης επιτοκίων από τη Fed