Ισχυρή παρέμεινε η οικονομική ανάπτυξη του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, στο εννεάμηνο, με την τράπεζα να καταγράφει κέρδη μετά τη φορολογία ύψους 349 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €572 εκατ., αυξημένα κατά 144% σε ετήσια βάση και κατά 9% το γ’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα μη επιτοκιακά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €224 εκατ. αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση, καλύπτοντας το 90% των συνολικών λειτουργικών εξόδων.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα στο εννεάμηνο ήταν αυξημένα κατά 3% σε ετήσια βάση, καθώς οι ενέργειες βελτίωσης της αποδοτικότητας αντισταθμίζουν εν μέρει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα μειώθηκε στο 31%, σε σύγκριση με 54% τον προηγούμενο χρόνο.

Τα κέρδη μετά τη φορολογία ανήλθαν σε €349 εκατ. για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 (σε σύγκριση με ζημιά €19 εκατ. για το αντίστοιχο εννεάμηνο 2022). Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €129 εκατ. για το γ’ τρίμηνο 2023, αυξημένα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση.

Τα κέρδη ανά μετοχή που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της εταιρείας ύψους €0,78 για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, εκ των οποίων €0,29 για το γ’ τρίμηνο 2023.

Η Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) ανήλθε στο 24,6% για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 και 25,6% για το γ’ τρίμηνο 2023.

Ο νέος δανεισμός διαμορφώθηκε σε περίπου €1,6 δισ., παρά το περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, ενώ το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε σε €9,9 δισ., περίπου στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση καθώς οι αποπληρωμές συνεχίζουν να αντισταθμίζουν τον νέο δανεισμό.
Ρευστότητα και ανθεκτικότητα ισολογισμού

Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι ευθυγραμμισμένη με τον στόχο του Συγκροτήματος. Το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια διαμορφώθηκε στο 3,5% (0,8% μετά τις πιστωτικές ζημιές), μειωμένο κατά 6 ε.μ. σε ετήσια βάση

Ο Δείκτης κάλυψης ΜΕΔ ανήλθε στο 77%, ενώ η χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων ήταν 58 μ.β.

Η καταθετική βάση, στην πλειονότητα της λιανική, ανήλθε σε €19,3 δισ., αυξημένη κατά 3% σε ετήσια βάση και περίπου στα ίδια επίπεδα σε τριμηνιαία βάση.

Υψηλή είναι η ρευστότητα στον ισολογισμό με €9,6 δισ. τοποθετημένα στην ΕΚΤ.
Ισχυρή κεφαλαιακή θέση και επικέντρωση στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους

Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (υπολογισμένος για εποπτικούς σκοπούς εξαιρουμένων των κερδών για το γ’ τρίμηνο 2023) ανήλθαν σε 15,2% και 20,4%, αντίστοιχα.

Συμπεριλαμβανομένων των κερδών για το γ’ τρίμηνο 2023, μειωμένα για σχετική πρόβλεψη για μέρισμα, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανέρχεται σε 15,8% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 21,0%.

Η οργανική δημιουργία κεφαλαίου κινήθηκε στις περίπου 345 μ.β. για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, εκ των οποίων περίπου 125 μ.β. το γ’ τρίμηνο 2023

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος κ. Πανίκος Νικολάου, δήλωσε: “Έχουμε επιτύχει άλλο ένα τρίμηνο ισχυρής κερδοφορίας, επιτυγχάνοντας Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) μεγαλύτερη από 20% για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, αποδεικνύοντας την ικανότητα του Συγκροτήματος για συνέχιση της δημιουργίας αξίας και παροχής σταθερής απόδοσης προς τους μετόχους. Κατά το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, καταγράψαμε κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €349 εκατ. που ισοδυναμούν με Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) ύψους 24.6%, υποστηριζόμενα από τα ισχυρά έσοδα.

Τα συνολικά μας έσοδα ανήλθαν σε €796 εκατ. εκ των οποίων €572 εκατ. προέρχονται από καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία είναι υψηλότερα από τα διπλάσια σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, αντικατοπτρίζοντας το περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων και το χαμηλό κόστος καταθέσεων. Τα μη επιτοκιακά έσοδα συνεχίζουν να έχουν σημαντική και σταθερή συνεισφορά στην κερδοφορία του Συγκροτήματος, καλύπτοντας περίπου το 90% των συνολικών λειτουργικών εξόδων. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα μας βελτιώθηκε περαιτέρω στο 31%, λόγω των υψηλότερων συνολικών εσόδων, καθώς η βάση κόστους μας παραμένει υπό έλεγχο με τις ενέργειες βελτίωσης της αποδοτικότητας να αντισταθμίζουν εν μέρη τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να αποδεικνύεται ανθεκτική, παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την υψηλή αβεβαιότητα που επικρατεί, καταγράφοντας ισχυρή ανάπτυξη ύψους 2.3% το β’ τρίμηνο 2023, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ως ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο, συνεχίσαμε να στηρίζουμε την οικονομία με την παραχώρηση νέων δανείων ύψους περίπου €1.6 δις το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, διατηρώντας παράλληλα αυστηρά κριτήρια δανεισμού.

Ο ισολογισμός μας χαρακτηρίζεται από υψηλή ρευστότητα, ισχυρή ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και ισχυρή κεφαλαιακή θέση. Το γεγονός ότι, περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών περιουσιακών μας στοιχείων είναι τοποθετημένα σε μετρητά και καταθέσεις με κεντρικές τράπεζες, μας επιτρέπει να επωφελούμαστε σημαντικά από την αύξηση των επιτοκίων, ενώ η καταθετική μας βάση συνέχισε να αυξάνεται. Το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια ανήλθε σε 3.5% παραμένοντας ευθυγραμμισμένο με τον στόχο του Συγκροτήματος, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΔ να ανέρχεται σε 77%. Η χρέωση πιστωτικών ζημιών δανείων (cost of risk) ύψους 58 μ.β. παρέμεινε επίσης ευθυγραμμισμένη με τον στόχο του Συγκροτήματος για το 2023.

Τον Οκτώβριο του 2023, η Moody’s αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας σε επενδυτική βαθμίδα μετά από 12 χρόνια, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για το Συγκρότημα, ενός ισχυρού, καλά κεφαλαιοποιημένου οργανισμού με βιώσιμη κερδοφορία. Με το γ’ τρίμηνο 2023 να αποτελεί ακόμη ένα ισχυρό τρίμηνο αποτελεσμάτων, η απόδοση του Συγκροτήματος είναι σημαντικά υψηλότερη από τους στόχους που θέσαμε για το 2023 και παρά την αναμενόμενη εποχικότητα κατά το δ’ τρίμηνο 2023, αναμένουμε η Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) για το 2023 να υπερβεί σημαντικά τον στόχο που θέσαμε για Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 17%. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε τη στρατηγική που έχουμε θέσει, εστιάζοντας στη στήριξη των πελατών μας, στη δημιουργία αξίας προς τους μετόχους μας, και παράλληλα στηρίζοντας την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.”

Διαβάστε ακόμη: