Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς να μην παραμελήσουν το κυβερνητικό έργο επειδή έρχεται ο Αύγουστος. Ο Άκης Σκέρτσος που αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο 1 πιο κοντινός του υπουργός έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία, μέτρα και παροχές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο καλάθι που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι γνωστό ότι μία παραγωγική ΔΕΘ θα αποτελέσει αντιστάθμισμα στην δημοσκοπική κοιλιά που έχει κάνει η κυβέρνηση αλλά και στη δυσαρέσκεια συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, κυρίως αυτών που βάλλονται από την ακρίβεια και την αδυναμία εύρεσης στέγης. Γι’ αυτό οι ομάδες αυτές θα βρεθούν στο επίκεντρο του καλαθιού που ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός.

Όμως, δεν είναι μόνο το καλάθι. Είναι και το συνολικότερο αφήγημα που θέλει να πλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη δεύτερη χρονιά της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, έδειξε ότι πήρε το μήνυμα που του έστειλε η γαλάζια βάση. Για παράδειγμα, έκανε έναν άμεσο ανασχηματισμό και έστειλε σπίτι τους όσα στελέχη είχαν ενοχλήσει (Αυγενάκης, Θεοχάρης κ.α) τοποθετώντας στις θέσεις του πρόσωπα από την Κ.Ο κυρίως της κεντροδεξιάς πτέρυγας.

Στην συνέχεια, ήρθαν οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς όπου και εκεί ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή για σμίκρυνση της πασοκογενούς συνιστώσας και ενδυνάμωσης της δεξιάς πτέρυγας, κυρίως με πρόσωπα που έχουν στηρίξει την παράταξη στα δύσκολα, δηλαδή πρώην βουλευτές, δημάρχους και πολιτευτές που διαθέτουν κόσμο και μηχανισμό.

Η κεντροδεξιά στροφή του Πρωθυπουργού έχει επέλθει , λένε πολλοί και δεν θα είναι το τελευταίο επεισόδιο αυτό. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρωθυπουργός έχει δείξει ένα πρόσωπο για αξιοποίηση από την Oύρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον κεντροδεξιό Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο οποίος παρά τα τσαλιμάκια της VDL για τους 2 επιτρόπους και τα χαρτοφυλάκια, θα καταπιεί αμάσητη την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη που την στήριξε όταν όλοι πόνταραν σε εναλλακτικές λύσης.

Όμως, η αλλαγή στις διαθέσεις του Πρωθυπουργού θα έχει και συνέχεια.  Ο Κ.Μητσοτάκης, ακούγεται έντονα ότι θα ακολουθήσει την ίδια συνταγή και στην Προεδρία της Δημοκρατίας όπου κατά κύριο λόγο σκέφτεται να προτείνει σε κάποιο πρόσωπο με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά και ευρεία αποδοχή για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Αυτό θα γίνει αρχές του 2025. Έτσι λοιπόν, ολοκληρώνεται μία ιδεολογική στροφή ή επιστροφή στις γαλάζιες ρίζες από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να ηρεμήσει τη βάση και μετά να στραφεί σε μία νέα ισόρροπη διεύρυνση στο υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

Διαβάστε ακόμη: