Η μεγάλη συναυλία της διάσημης, βραβευμένης με τρία Γκράμι τζαζ ερμηνεύτρια Dee Dee Bridgewater, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου, αποτελεί ένα από τα κεντρικά καλλιτεχνικά γεγονότα του φετινού προγράμματος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο νέο πρόγραμμα αντιλαμβάνεται πως διαθέτει ποικιλία, καλύπτει μια ευρύτατη καλλιτεχνική γκάμα και απευθύνεται σε άτομα διαφορετικών ηλικιών και προτιμήσεων.

Αφιερώματα στην ελληνική μουσική δημιουργία αλλά και στη σύγχρονη κλασική μουσική, θεατρικές παραστάσεις από νέους δημιουργούς αλλά και ενίσχυση της ελληνικής δραματουργίας μέσω αναθέσεων νέων έργων, εικαστικές προτάσεις που εξάπτουν την φαντασία αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα συνθέτουν το φετινό πολυδιάστατο πρόγραμμα το οποίο ενισχύει το ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στα πολύτιμα προϊόντα του πολιτισμού.

Η μουσική κατέχει σημαντική θέση στον νέο προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ και εκφράζεται μέσα από τις εκδηλώσεις ήδη γνωστών κύκλων όπως η σειρά συναυλιών Cosmos οι οποίες φιλοξενούνται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, και καλύπτουν ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα από την jazz ως folk και την κλασική μουσική.

Παράλληλα, η τζαζ μουσική τίθεται στο επίκεντρο μιας αυτόνομης σειράς συναυλιών με τίτλο «Jazz Chronicles» που θα διεξαχθούν στον Φάρο και περιλαμβάνει μουσικές βραδιές με Έλληνες μουσικούς που πειραματίζονται πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο μουσικό είδος. Μεταξύ αυτών και οι Kepler is Free, Harper Xylouri , Silver Lining των Giovanni Mirabassi και Christos Rafalides και Martha Mavroidi Quartet κ.α.

Στο μεταξύ, η κλασική μουσική θα εκπροσωπηθεί από τη νέα σειρά «Microcosmos» στο πλαίσιο της οποίας θα δώσουν συναυλίες σύγχρονοι ξένοι συνθέτες κλασικής μουσικής οι οποίοι χρησιμοποιούν και ηλεκτρονικά στοιχεία όπως η πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής ε
Σε διάλογο με τη σειρά Cosmos, μια νέα σειρά συναυλιών έρχεται στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ από τις 23 Οκτωβρίου, με τίτλο με καλεσμένους σύγχρονους συνθέτες κλασικής μουσικής από τη διεθνή σκηνή, που χρησιμοποιούν, ή θέτουν ως βάση, τα ηλεκτρονικά στοιχεία για να αναπτύξουν το έργο τους. Τη σειρά θα ανοίξει η καταξιωμένη Αμερικανίδα μουσικός και συνθέτρια Suzanne Ciani, ο Ελβετός ακορντεονίστας Mario Batkovic), ο Ιταλός πολυοργανίστας Federico Albanese και ο Αμερικανός μουσικός και συνθέτης Peter Broderick.

Για μία ακόμη χρονιά η τέχνη του θεάτρου θα εκπροσωπηθεί από τις «Παραβάσεις», το θεατρικό αναλόγιο που επιμελείται καλλιτεχνικά ο Έκτορας Λυγίζος. Υπό τον φετινό τους τίτλο που είναι «Αγάπης Αγώνες» οι «Παραβάσεις» θα φιλοξενήσουν στον Φάρο τέσσερις κωμωδίες του Σαίξπηρ. Πρόκειται για τα έργα «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων», « Αγάπης αγώνας άγονος», «Δωδέκατη νύχτα» και «Το ημέρωμα της στρίγγλας», με κεντρικούς θεματικούς άξονες την αγάπη, την πλάνη και την έμφυλη ταυτότητα. Την σκηνοθεσία των παραστάσεων έχουν αναλάβει τέσσερις σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς, οι Μάνος Βαβαδάκης, Εύα Βλασσοπούλου, Κατερίνα Γιαννοπούλου και Άρης Μπαλής, βάζοντας τη δική τους σύγχρονη πινελιά στα κλασικά αυτά έργα.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής εκπαίδευσης των παιδιών, η οποία κατέχει κεντρική θέση στην φιλοσοφία του ΚΠΙΣΝ, εντάσσεται η νέα εικαστική δράση με τίτλο «Εδώ Φάρος!». Από τις 30 Οκτωβρίου, την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, τα παιδιά 4 έως 12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα συνεργατικό έργο τέχνης με την καθοδήγηση ενός εικαστικού καλλιτέχνη.

Χριστούγεννα με μουσική, παγοδρόμιο και τρέξιμο

Επιπλέον, και φέτος, τα Χριστούγεννα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι μαγικά, πολύχρωμα και διασκεδαστικά. Η εορταστική περίοδος θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου με την φαντασμαγορική φωταγώγηση του χώρου από κορυφαίους φωτιστές διεθνώς και μια μουσική συναυλία που θα διευθύνει ο καταξιωμένος Αμερικανός μαέστρος Francisco J. Núñez ενώ το τεράστιο Παγοδρόμιο θα αποτελέσει, για μία ακόμη χρονιά, το σημείο συνάντησης και ξεγνοιασιάς μικρών και μεγάλων. Το εορταστικό πρόγραμμα θα διανθιστεί από αντίστοιχου ύφους εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων το νέο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη «Η Βαλίτσα της Ουρανίας Σελέστ», σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου και πρωταγωνίστρια την Έλενα Τοπαλίδου, μια συναυλία της Αλέξια με την πολυπολιτισμική ορχήστρα του El Sistema Greece, η απόδοση μελωδιών αγαπημένων μιούζικαλ από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ αλλά και ο καθιερωμένος πλέον, πρωτοχρονιάτικος αγώνα2 δρόμου2 SNF RUN: 2023 FIRST RUN.

Στις γυναίκες θα είναι αφιερωμένο το «φεστιβάλ WOW – Women of the World», που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας από την 1η έως τις 3 Απριλίου 2023, σε συνεργασία με το British Council και θα περιλαμβάνει ομιλίες κό, συζητήσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες, και άλλες εκδηλώσεις.

Διαβάστε ακόμη: