Η Credit Suisse υπέβαλε αίτηση για κρατική βοήθεια, μετά το κραχ. Πριν από μερικά λεπτά, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι θα παράσχει ρευστότητα στην τράπεζα, «εάν χρειασθεί».

Νωρίτερα σήμερα, η τράπεζα, κατά τους FT, ζήτησε μία καθησυχαστική τοποθέτηση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και από τη Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή. Προηγουμένως, είχε «δει» τη μετοχή της, να υποχωρεί ακόμη και κατά 30%. Αργότερα, μέσα στην ημέρα, η μετοχή είχε ανακάμψει, αν και σε σύγκριση με χθες (14/03) ήταν στο –16%, στα 1.87 ελβετικά φράγκα.

Ως σήμερα, πριν ακόμη «κλείσουν» τρεις μήνες, η μετοχή έχει χάσει το 1/3 της αξίας που είχε στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, έχει χάσει το 70% της αξίας της. Εντωμεταξύ, το δεκαετές ομόλογο της Ελβετίας αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης, στο 0.97%. Αντίστοιχες αυξήσεις κατεγράφησαν και σε άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα, όπως το γαλλικό, το γερμανικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό.

Το αίτημα ήλθε μερικές ώρες αφότου ο Πρόεδρος της Credit Suisse Group AG, Άξελ Λέμαν, υποστήριξε ότι η κρατική βοήθεια «δεν αποτελεί θέμα», καθώς η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών, έπειτα από σειρά σφαλμάτων.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σπεύδει να προετοιμασθεί, ζητώντας από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να υπάρξει ενημέρωση για τυχόν αιτήματα που μπορεί να έχουν στην Credit Suisse. Η Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, επεσήμανε ότι ο Υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, θα συνομιλήσει με τον Ελβετό ομόλογό του, ενώ, συμπλήρωσε ότι «το ζήτημα της Credit Suisse αφορά τις ελβετικές αρχές».

Διαβάστε ακόμη: