Η αντιμετώπιση πού έχουν οι εξαγγελίες Χατζηδάκη, σχετικά με την τοποθέτηση project manager για το θέμα των εκκρεμών 400.000 συντάξεων και της θεσμοθέτησης καταβολής εθνικής σύνταξης για τους εν αναμονή συνταξιούχους, δεν είναι και πολύ θετική ανάμεσα στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ.
Η κατάσταση στο εσωτερικό του … ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ, πραγματικά μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί!
Τα ζητήματα πού θέτουμε σήμερα είναι αυτά πού διαρκώς μένουν αναπάντητα από την κυβέρνηση, είτε με Υπουργό το Βρούτση, είτε με το Χατζηδάκη.
Χωρίς πειστικές απαντήσεις σ’ αυτά, λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει, όπως επί χρόνια διατείνονται οι γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης.
Συγκεκριμένα:
- Η υποστελέχωση του ΕΦΚΑ και η αδυναμία προσλήψεων με γρήγορες και αξιοκρατικές διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, κάνουν αδύνατη την εφαρμογή των φιλόδοξων κυβερνητικών εξαγγελιών. Από το 2017 έχουν αποχωρήσει περισσότεροι από 1.100 υπάλληλοι, ενώ μόνο το 2021 αναμένεται να αποχωρήσουν πάνω από 1000.
- Η ψηφιακή σύνταξη, πού εξήγγειλε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, απεδείχθη γράμμα κενό περιεχομένου για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων. Η καθαρά επικοινωνιακή ρουκέτα των Βρούτση και Χάλαρη δεν ήταν δυνατό να εφαρμοσθεί, με δεδομένο ότι οι ασφαλιστικοί φάκελοι προ του 2001 είναι σε έγγραφη μορφή και η ψηφιοποίηση προχωρά αργά.
- Ο ΕΦΚΑ μόνο ενιαίος δεν είναι, αφού δεν υπάρχει ορθολογική διασύνδεση των τμημάτων ασφάλισης, εσόδων και συντάξεων των επιμέρους πρώην Ταμείων.
- Δεν υφίσταται Ενιαίος Κανονισμός Παροχών, ούτε Ασφάλισης.
- Το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει λύσει πληθώρα θεμάτων με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν χιλιάδες αιτήματα ασφαλισμένων.
- Η ασφαλιστική νομοθεσία είναι δαιδαλώδης και αναποτελεσματική. Οι συντάξεις εκδίδονται βάσει της νομοθεσίας πού διέπει τα πρώην Ταμεία, χωρίς να ισχύει ΕΝΑΣ ενιαίος και λειτουργικός κανονισμός για όλους τους ασφαλισμένους του φορέα.
- Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού κρίνεται επιεικώς απαράδεκτη. Οι επιλογές προσώπων στα όργανα διοίκησης απέτυχαν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν τους υπαλλήλους στη διεκπεραίωση του σύνθετου έργου τους.
Μπορεί το πρόβλημα να είναι διαχρονικό, όμως επί τέσσερα χρόνια οι κυβερνήσεις απέτυχαν να το αντιμετωπίσουν και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν, όσο το αντιμετωπίζουν με όρους επικοινωνιακούς και συντεχνιακούς.
Καλό θα είναι να ακούσουμε τον κ. Χατζηδάκη ξανά όταν ο ΕΦΚΑ αποκτήσει νέο ενιαίο Κανονισμό Ασφάλισης, όταν τελειώσει η πλήρης ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών φακέλων από εξειδικευμένη εταιρία του ιδιωτικού τομέα, όταν προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη προσωπικού και την υποχρέωση για τακτική εξειδίκευσή του, με παράλληλη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων και όταν απαλλάξει το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης από τους ίδιους γραφειοκράτες πού έχουν αποτύχει εδώ και χρόνια στην αποστολή τους, αλλά πάντα κατορθώνουν να επιβιώνουν για κακή τύχη όλων των ασφαλισμένων.