Η Σαμπίνα Μουχαμέντοβα, κάτοικος Καζακστάν με ελληνικές ρίζες, περιέγραψε τις δραματικές ώρες που βιώνει η ίδια και η οικογένεια της.

Η κυρία Μουχαμέντοβα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέφερε τα εξής:

Ομογενής: Εμείς δε βγαίνουμε καθόλου, ούτε στο μαγαζί για να πάρουμε το ψωμί, κάνουμε το ψωμί στο σπίτι.

Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ: Τώρα αυτή τη στιγμή μού είπατε ακούτε σφαίρες απέξω

Ομογενής: Ναι, ναι, ναι σφαίρες. Δε ξέρει κανένας τι θα γίνει αύριο, μεθαύριο. Στο Αλμάτι ο χρόνος έχει σταματήσει. Ο κόσμος φοβάται και δε βγαίνει από το σπίτι ούτε για τα βασικά.

Μάς έχουν πάρει τηλέφωνο και μας έχουν πει να μην πάμε στη δουλειά γιατί γίνεται χαμός στην πλατεία Εμείς μπορούμε να δουλεύουμε από το σπίτι αλλά πρέπει να έχουμε ίντερνετ αλλά εμείς δεν έχουμε ίντερνετ εδώ και 3η μέρα, δηλαδή ούτε δουλειά δε μπορούμε να κάνουμε…

Η κατάσταση στους δρόμους είναι ανεξέλεγκτη, με τις μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας να μαίνονται

Η αστυνομία μας δε μπορεί να κάνει τίποτα γιατί στην αστυνομία μας είναι πολλοί λίγοι οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί. 2 μέρες πριν, 5-7 το πολύ 10 αστυνόμοι, είχαν πέσει και 70-75 άνθρωποι τους είχαν χτυπήσει.

Αιματηρές συγκρούσεις

Αφορμή για τα αιματηρά επεισόδια, η απότομη αύξηση στις τιμές στο φυσικό αέριο και βασικά προϊόντα. 30 Δεκεμβρίου το αέριο ήταν 1 ευρώ, 1η Ιανουαρίου ήταν 5 ευρώ. Και δεν είναι μόνο το αέριο είναι και το φαγητό και το ψωμί και το φως στο σπίτι.

Οι 10 χιλιάδες ομογενείς που έχουν απομείνει στο Καζακστάν ζουν με το φόβο γενίκευσης των επεισοδίων τις επόμενες ημέρες.

Καζακστάν: Εντολή του προέδρου Τοκάγεφ για πυρ χωρίς προειδοποίηση

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των «οπλισμένων συμμοριτών» που προκαλούν τις ταραχές, απορρίπτοντας οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές.

«Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης και στον στρατό να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε ο Τοκάγεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι οι «τρομοκράτες συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές σε αγαθά» και να «χρησιμοποιούν όπλα κατά των πολιτών».

Ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε «παράλογα» τα αιτήματα, κυρίως από το εξωτερικό, για διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση.