Με την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ‘Αγκυρα.

Ωστόσο οι δύο άνδρες, μετά τα καλά λόγια που αντήλλαξαν, τα… έσπασαν on air κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους. Ο Νίκος Δένδιας επέπληξε την Αγκυρα για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό.

Τα βασικότερα σημεία των δηλώσεων των δύο υπουργών:

Μ. Τσαβούσογλου:

  • Τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοιδομητικό διάλογο.
  • Υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου. Προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.
  • Ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο.
  • Πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία σε ζητήματα τρομοκρατίας.
  • Δουλεύουμε για να διευρύνουμε την εμπορική συνεργασία των δύο κρατών.
  • Από τη στιγμή που ανεβήκαμε στην εξουσία προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε βέλτιστες πρακτικές για τα θέματα των μειονοτήτων που υπάρχουν στη χώρα μας.
  • Ενας διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων καθώς και οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών των κρατών μας θα αποτελέσουν γόνιμη βάση για την εξέλιξη των επαφών μας.
  • Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσαμε σήμερα.

 

Νίκος Δένδιας:

  • Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη
  • Ζητούμενο είναι η ειρηνική συμβίωση στη βάση του διεθνούς δικαίου.
  • Υπάρχει σημαντικό περιθώριο στην ανάπτυξη διμερών σχέσεων, στην οικονομία και το εμπόριο. Αναγκαία προϋπόθεση για τη συνεργασία είναι η αποκλιμάκωση ενεργειών που την δυναμιτίζουν
  • Οι παραβατικές ενέργειες το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί σημαντικά, επιβαρύνοντας το κλίμα

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διάρκειας 60 λεπτών. Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε από την πλευρά του ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή προκλητικών ενεργειών, τονίζοντας ότι το προηγούμενο διάστημα οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά.

den-cav-arthro

Πιο αναλυτικά δήλωσε:

«Σε ευχαριστώ (σ.σ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου) για την μεγάλη τιμή που μου κάνεις προσκαλώντας με στο δείπνο ιφτάρ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται σε όλους τους μουσουλμάνους για την έναρξη του ραμαζανιού. Έχει ήδη ειπωθεί και θα κάνουμε τα εγκαίνια του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα αμέσως μετά την πανδημία.

Παρακολουθήστε ζωντανά τις κοινές δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου

Με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήσαμε όσα θέματα υπάρχουν προσεγγίσεις αλλά και όσα θέματα μας δημιουργούν τριβές. Η Τουρκία έχει τονίσει ότι η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός της στόχος. Χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αλλά και την συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η οποία θα ακολουθήσει.

Σκοπός της παρουσίας Φραγκογιάννη είναι να εξετάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας. Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα θεμάτων για να προχωρήσουμε την σχέση μας μπροστά.

 

Αναγκαία προϋπόθεση για την βελτίωση των διμερών σχέσεων η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών. Πριν από λίγους μήνες οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί σημαντικά.

Υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα, αυτήν αναγνωρίζει η συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους. Υπάρχουν δηλώσεις που δεν βοηθούν στο θετκό κλίμα το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο» και πρόσθεσε πως «τα τετελεσμένα και οι επιθετικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, εργαζόμαστε για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞκαι χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε να συνεχίσουμε τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα με οργανώσεις τύπου FETO και PKK» και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης να γίνει με αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού.

«Μιλήσαμε για την “τουρκική μειονότητα” που ζει στην Θράκη» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές». «Και οι δύο μειονοτικές ομάδες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο που θα οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η «είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, το ίδιο για χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία με αμοιβαία συνεργασία«.

Για τη διευθέτηση των διαφωνιών μας θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας, είπε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον κ. Δένδια.

 

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.