Ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, είπε:

«Ξεκινούν οι διερευνητικές, όχι με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί, παράλληλα με την επίθεση γοητείας την οποία επιχειρεί απέναντι στους ευρωπαίους. Παραδείγματος χάρη με την παρενόχληση των πλοίων του Λιμενικού μας στην περιοχή των Ιμίων. Αυτό είναι εν μέρει και αποτέλεσμα της  αποτυχίας του Πρωθυπουργού να πετύχει στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα αποτελεσματικό πλαίσιο κυρώσεων, που θα λειτουργούσε ως εγγύηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Παρ’ όλα αυτά εμείς στηρίζουμε τις διερευνητικές, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος από τον διάλογο, για να επιδιώξουμε λύση στη διαφορά μας με την Τουρκία. Βεβαίως  διερευνητικές στο φώς, χωρίς κηδεμόνες και πιέσεις από οποιαδήποτε πλευρά. Διερευνητικές που δεν θα έχουν διευρυμένη ατζέντα, όπως επιδιώκει παγίως η Άγκυρα. Αλλά και διερευνητικές όπου εμείς δεν θα πετάξουμε την μπάλα στην εξέδρα. Δεν θα πάμε μόνο για να αποφύγουμε το blamegame. Διερευνητικές που θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας και όπου βήμα-βήμα θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε, όσο γίνεται, ενεργά τις δικές μας θέσεις. Προς την κατεύθυνση μιας έντιμης συμφωνίας».