Μιλώντας ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη σύσταση εξεταστικής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «λίστα Μητσοτάκη» τη λίστα Πέτσα. Και αυτό γιατί η προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από την κυβέρνηση έχει μια διπλή σκοπιμότητα: αφενός να φιλοτεχνήσει ένα πορτρέτο του Κυριάκου Μητσοτάκη που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, πολλές φορές με φαιδρότητα που δεν έχει προηγούμενο στην πολιτική μας ιστορία: «Μωυσή», «τσιτάχ», «αστερισμός», «Τσώρτσιλ», «Κέννεντι» έχει χαρακτηριστεί από τα καθοδηγούμενα μέσα. Αφετέρου, να παράγονται πληθωρικά “fake news” τα οποία δεν θα ελέγχονται ως προς την αναλήθεια τους, όπως πρόσφατα η ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος που συμμετέχει σε διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε στην διάσκεψη του Παλέρμο για τη Λιβύη το Νοέμβρη του 2018. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν που είχε αποτύχει να λάβει σχετική πρόσκληση για τις δύο επόμενες συνόδους της λεγόμενης διαδικασίας του Βερολίνου. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ φοβάται τον έλεγχο, γιατί φοβάται την αλήθεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, και η μήνυση που έχουν καταθέσει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου 48 πρόσωπα, δημοσιογράφοι, καθηγητές Πανεπιστημίων, καλλιτέχνες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για κακουργηματική απιστία για το ίδιο θέμα εδώ και έξη μήνες δεν έχει έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στην πλήρη έλλειψη κριτηρίων και διαφάνειας της διανομής του δημόσιου χρήματος της λίστας Μητσοτάκη-Πέτσα. Χρήματα πήραν μέσα που έκλεισαν ή σάιτ που δεν υπάρχουν. Ενδεικτικά ο ραδιοφωνικός σταθμός Βήμα FM που δεν εξέπεμπε πλέον πρόγραμμα. Συνολικά 239 ιστότοποι που έλαβαν χρήματα δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Online ΜΜΕ το οποίο δημιουργήθηκε το 2016 με σκοπό ακριβώς τη ρύθμιση της.

«Πώς έκριναν», αναρωτήθηκε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ότι πρέπει να πάρει χρήματα ο κ. Μένιος Φουρθιώτης για δύο ιστοσελίδες, από τις οποίες η μία ανενεργή, και όχι ο κ. Σεραφείμ Κοτρώτσος; Λιγότερο από 1% των χρημάτων πήγαν σε αντιπολιτευτικά μέσα. Για παράδειγμα, η “Εφημερίδα των Συντακτών” έλαβε 30.000 ευρώ για την έντυπη μορφή της και μόλις 10.000 για την ιστοσελίδα της, ενώ φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ με σαφώς μικρότερη απήχηση έλαβαν μεγαλύτερα ποσά. Για παράδειγμα, ο “Φιλελεύθερος” έλαβε 60.000 ευρώ για την εφημερίδα -που λίγο μετά έκλεισε- και 120.000 ευρώ για την ιστοσελίδα liberal.gr. Στην μόνη περίπτωση για την οποία ο κ. Πέτσας έδωσε εξηγήσεις για τη μη χρηματοδότηση, της εφημερίδας Documento, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι έγινε για πολιτικούς λόγους, «τιμωρήθηκε» επειδή είχε διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση!

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής καταγγελίες της Διεθνούς Ένωσης δημοσιογράφων «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, που είναι ο φορέας που συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα ελευθεροτυπίας.

Η έκθεση της πρώτης με τίτλο: «Επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου» αναφέρει ότι «η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (…) άμεσα ή έμμεσα, θέλει να ελέγξει στενά τη ροή πληροφοριών, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού και την προσφυγική κρίση». Κατά το δεύτερο, «αντί να βασίζονται στις αρχές της αντικειμενικότητας και της δίκαιης μεταχείρισης, φαίνεται ότι τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθησαν ποια μέσα θα λάβουν την κρατική χρηματοδότηση την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού ήταν στην καλύτερη περίπτωση αυθαίρετα και στη χειρότερη στόχευαν να τιμωρήσουν τα μέσα που μεταδίδουν ειδήσεις που δεν κολακεύουν την κυβέρνηση». Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί και η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ Βέρα Γιούροβα, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιου Κούλογλου απηύθυνε ερώτημα στην Επίτροπο σχετικά με την λίστα Πέτσα και την σκανδαλώδη κατανομή των πόρων στα φιλικά προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΜΜΕ, κατά την διάρκεια ακρόασης της Επιτρόπου στην Διακομματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ΜΜΕ, της οποίας είναι μέλος.

Δημοσκοπήσεις

Περνώντας στο δεύτερο σκέλος της πρότασης εξεταστικής, για τις δημοσκοπήσεις, ο Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν στρέφεται συλλήβδην κατά των εταιρειών. Θέλει, όμως, να εφαρμόζεται ο νόμος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαδικασία αυτορρύθμισης που προβλέπει ο νόμος του 2007, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν οι ίδιες οι εταιρείες υποτίθεται ότι διενεργεί τον έλεγχο. Ο νόμος έμεινε κενό γράμμα. Δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση ενεργοποίησης αυτής της ρύθμισης. Γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε, χωρίς αποτέλεσμα, από την Επιτροπή Θεσμών να εξεταστεί μία περίπτωση δημοσκόπησης, η οποία αντέφασκε έντονα με πρόσφατη, τότε, αντίθετη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου και για την οποία είχαμε και αμφιβολίες για το εάν καν έγινε. Δεν είμαστε οι μόνοι οι οποίοι έχουν πρόβλημα με το κατά πόσο η εταιρεία αυτή λειτουργεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες, αλλά και τις τεχνικές, που πρέπει να ακολουθούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων. Και το ΚΙΝΑΛ έχει διατυπώσει παρόμοιες αμφιβολίες. Και υπήρξε ανοίκεια επίθεση του εκπροσώπου της εταιρείας OPINION POLL, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατο της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά, που χαρακτήριζε την κριτική της αναληθή, ασυνάρτητη.

«Δυστυχώς, κατέληξε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φαίνεται ότι δεν είστε μόνο επικίνδυνοι για τον τόπο στα μέτωπα της πανδημίας ή της οικονομίας, είστε επικίνδυνοι και στα θέματα της δημοκρατίας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα πια να φύγετε!».