Βουτιά -2,5% σε Wall Street, Ασία και Ευρώπη. Απογοήτευσαν οι Tesla, Apple, Boeing. Για αναιμική ανάπτυξη έκανε λόγο η Fed. Ευκαιρία να αρπάξουν μερικά κέρδη οι επενδυτές, ή σινιάλο για bear market;

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Είχαμε πει πως αυτή η εβδομάδα δε θα είναι μόνο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λόγω του καταιγισμού ανακοινώσεων μακροοικονομικών αποτελεσμάτων, αλλά ενδεχομένως να καθορίσει τη μεσοπρόθεσμη (ή και μακροπρόθεσμη;) τάση.

Τα χρηματιστήρια σήμερα κατέγραψαν βαριές απώλειες, με σημαντικότερες σε Κίνα (-2%), Wall Street (-2,5%) και Γερμανία (-1,8%). Ο Γενικός Δείκτης ΧΑ αφαίρεσε άλλο ένα 2,77% σήμερα…

Κατοχύρωση κερδών ή ήρθαν οι "αρκούδες";

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν (πόσο πιο κάτω να τα πάει άλλωστε), ενώ οι επενδυτές “διάβασαν” με προσοχή τις δηλώσεις της επιτροπής, που τόνισε πως ο ρυθμός ανάπτυξης έχει μετριαστεί. Το ενδιαφέρον όμως στράφηκε κυρίως στα μικτά προς απογοητευτικά εταιρικά αποτέλεσματα. Παρά τα κέρδη-ρεκόρ της Microsoft, τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά δεν ενθουσίασαν.

Τόσο η Tesla όσο και η Apple για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις των αναλυτών. H Apple ακόμη και στο θεωρητικά καλύτερο τρίμηνο της, όπου λάνσαρε το iPhone 12, ακόμη και με την υπερ-γενναιόδωρη ένεση ρευστότητας από Fed (εκατομμύρια Αμερικανοί μετέτρεψαν τις $1000 επιταγές stimulus σε iphones…), απέτυχε να φτάσει τις πωλήσεις που πετύχαινε το 2015-2017. Για τα απελπιστικά νούμερα της Boeing εν μέσω παγκόσμιου εγκλεισμού, ούτε λόγος…

Την παράσταση πάντως έκλεψε η μετοχή GME (GameStop), η οποία σε ένα εξωφρενικό parabolic ράλι (από 30 στα $380 σε 2 εβδομάδες) σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της προκαλώντας Short Squeeze και ανατινάζοντας hedge funds δισεκατομμυρίων. Αναλυτικά το απίστευτα ενδιαφέρον στόρι της στο εβδομαδιαίο φύλλο της Axia News.

Κατοχύρωση κερδών ή ήρθαν οι "αρκούδες";

Κρίσιμη εβδομάδα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πωλητές επιτέθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο, με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 2,5%. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε η Netflix (-7%), η οποία και είχε απολαύσει (υπερβολικά) γενναία άνοδο τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για ευκαιρία κατοχύρωσης κερδών ή βγήκαν εν τέλει οι bears παγανιά;

Ακόμη είναι νωρίς για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, αλλά ήδη την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησαμε πως αν η Wall Street γυρίσει αυτήν την εβδομάδα, ενδεχομένως να σημάνει την αρχή της bear market. Μιας bear market που φυσικά θα είναι η πιο άγρια που έχουμε δει ποτέ (δεν τα λέμε εμείς, αλλά όλοι οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών). Αυτό στο οποίο συμφωνούμε οι περισσότεροι, είναι πως οι αγορές βρίσκονται ξεκάθαρα σε επίπεδα φούσκας…

Την ίδια στιγμή, η κόντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Astrazeneca για την προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid – 19 επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές. Όσον αφορά το πολυσυζητημένο πακέτο $1,9 τρισ. stimulus, οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία θα προχωρήσουν με το πρόγραμμα χορήγησης οικονομικής βοήθειας κατά της Covid-19 του προέδρου J. Biden χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, όπως δήλωσε ο Τ. Schumer επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Παράλληλα οι ΗΠΑ θα «αναλάβουν επιθετικά μέτρα» για να καταπολεμήσουν τις αθέμιτες πρακτικές της Κίνας στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου, προχωρώντας παράλληλα σε κινήσεις επαναφοράς της μεταποίησης στο εσωτερικό της χώρας, τόνισε η Gina Raimondo, υποψήφια του νέου προέδρου των ΗΠΑ J. Biden για τη θέση της υπουργού Εμπορίου.

Κατοχύρωση κερδών ή ήρθαν οι "αρκούδες"; Κατοχύρωση κερδών ή ήρθαν οι "αρκούδες";

Πάμε να δούμε αναλυτικότερα την εικόνα στις αγορές:

ΕΥΡΩΠΗ

Πολύ αργό και πολύπλοκο χαρακτηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire. «Βλέπω ότι υπάρχουν εμπόδια και πως όλο αυτό είναι πολύ αργό, πως χρειάζεται να επιταχύνουμε και πως αν θέλουμε να βγούμε από την οικονομική κρίση στην καλύτερη κατάσταση, το ευρωπαϊκό χρήμα πρέπει να φτάσει όσο το δυνατόν συντομότερα» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στους Financial Times.

Με το ευρώ να ανεβαίνει πρόσφατα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των 6 ετών, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Klaas Knot, δήλωσε στο Bloomberg ότι η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων επιτοκίων, για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ που υπονομεύει τον πληθωρισμό. «Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε φυσικά πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο Knot, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg την Τετάρτη. «Είναι ένας από τους παράγοντες, όχι ο αποκλειστικός, που λαμβάνουμε υπόψη όταν φτάνουμε στην εκτίμησή μας για το πού θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός».

Κεντρική τράπεζα Γαλλίας: Απώλειες έως 6% ή 8 δισ. από τις εγγυήσεις επιχειρηματικών δανείων για την πανδημία

Το γαλλικό δημόσιο είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει απώλειες έως και 6% στην αξία των επιχειρηματικών δανείων που δόθηκαν με κρατική εγγύηση, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Οι τράπεζες έχουν χορηγήσει στις επιχειρήσεις δάνεια αξίας πλέον των 130 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις, από τότε που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας πέρυσι, το μεγαλύτερο ποσό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αυτό το γεγονός έχει ωθήσει σε επίπεδα ρεκόρ την πιστωτική επέκταση των επιχειρήσεων, αν και η κεντρική τράπεζα επισημαίνει στην έκθεσή της ότι πολλές εταιρείες έχουν δημιουργήσει κεφαλαιακά αποθέματα και δεν πραγματοποίησαν δαπάνες με τα κεφάλαια αυτά. Υφίσταται ο υπαρκτός κίνδυνος η μετατροπή της κρίσης ρευστότητας σε κρίση φερεγγυότητας.

DIW (Γερμανία): Στο 3% η μείωση του ΑΕΠ το α’ 3μηνο του 2021 – Το lockdown επηρεάζει τη βιομηχανία

Στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα υποχωρήσει κατά 3% το α’ τρίμηνο του 2021 και σε τριμηνιαία βάση προχωρά το γερμανικό Ινστιτούτο Ερευνας της Οικονομίας (DIW). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ΑΕΠ της Γερμανίας θα παραμείνει αμετάβλητο το δ’ τρίμηνο του 2020 έναντι του γ’ τριμήνου.
Τέλος, το γερμανικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι τα μέτρα του lockdown επηρεάζουν σταδιακά και τη βιομηχανία.

ΗΠΑ

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0% με 0,25% – Μέτρια η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ, δέσμευση για συνέχεια του QE

Αμετάβλητα στο -ιστορικά χαμηλό- εύρος 0% με 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής νομισματικής Πολιτικής (FOMC) το διήμερο 26-27 Ιανουαρίου 2021. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Fed, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να υποστηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, προωθώντας έτσι τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας των τιμών.

Η πανδημία του COVID-19 προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, με την αδυναμία να επικεντρώνεται στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.

Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες συνολικά παραμένουν ευνοϊκές, αντανακλώντας εν μέρει τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και τη ροή πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού, συμπεριλαμβανομένης της προόδου στους εμβολιασμούς.
Η συνεχιζόμενη κρίση στη δημόσια υγεία εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές.

Άνοδος 0,2% στις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Δεκέμβριο

Άνοδο μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών. Όπως μετέδωσε το Marketwatch, οι παραγγελίες ενισχύθηκαν τον τελευταίο μήνα του έτους κατά 0,2%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1%. Εξαιρουμένου του τομέα των μεταφορών, καταγράφηκε άνοδος 0,7%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΜΑΚΡΟ

Χθες η Microsoft ανακοίνωσε αύξηση κερδών και εσόδων για το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Από την πλευρά της η Advanced Micro Devices Inc. ανακοίνωσε για πρώτη φορά έσοδα πάνω από 3 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις της για το επόμενο διάστημα ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα αποτελέσματα τους ανακοίνωσαν επίσης κολοσσοί της αμερικανικής οικονομίας όπως η General Dynamics, η Boeing, η Blackstone και η AT&T.

Blackstone: Αύξηση κερδών δ’ τριμήνου 2020, στα 748,9 εκατ. δολ.

Στα 748,9 εκατ. δολ. ή 1,07 δολ. ανά μετοχή αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Blackstone στο δ΄τρίμηνο του 2020, έναντι κερδών 483,1 εκατ. δολ. ή 71 σεντς ανά μετοχή.
Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην άνοδο της αξίας του χαρτοφυλακίου private equity κατά 10,6% στην προηγούμενη περίοδο, καθώς ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 11,7%.
Τα διανεμόμενα κέρδη της εταιρείας στους μετόχους διαμορφώθηκαν στο ποσό-ρεκόρ των 1,46 δισ. δολαρίων ή 1,13 δολαρίων ανά μετοχή, στο δ΄ τρίμηνο, από 914 εκατ. δολ. ή 72 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Η BlackStone θα διανείμει μέρισμα 96 σεντς ανά μετοχή, από 61 σεντς πέρυσι.

General Dynamics: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα

Χαμηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκαν κέρδη για έσοδα της General Dynamics στο δ΄ τρίμηνο, καθώς η εταιρεία αεροδιαστημικής και συστημάτων μάχης ανακοίνωσε χαμηλότερες των εκτιμήσεων πωλήσεις, ενώ το λειτουργικό περιθώριο βελτιώθηκε.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1 δισ. δολάρια, ή 3,49 δολάρια ανά μετοχή, από τα 1,02 δισ. δολάρια ή 3,51 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα μειώθηκαν 2,7% στα 10,48 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 10,78 δισ. δολάρια.
Το λειτουργικό περιθώριο βελτιώθηκε στο 12,3% από το 11,4%.

Ζημιές-ρεκόρ για την Boeing το 2020

H εταιρεία αεροδιαστημικής και άμυνας Boeing ανακοίνωσε διεύρυνση ζημιών στο δ΄ τρίμηνο.
Ειδικότερα, οι ζημιές διευρύνθηκαν σε περισσότερα από 8 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν λίγο λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.
Οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 8,44 δισ. δολάρια ή 14,65 δολάρια ανά μετοχή, μετά από τις ζημιές των 1,01 δισ. δολαρίων ή 1,79 δολαρίων ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, οι ζημιές ανά μετοχή διαμορφώνονται στα 15,25 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 1,64 δολάρια. Τα έσοδα μειώθηκαν 15% στα 15,30 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 15,06 δισ. δολάρια.
Σε ετήσια βάση οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 11,94 δισ. δολάρια, με τις πωλήσεις για το έτος να υποχωρούν 24%, στα 58,2 δισ. δολάρια.