ΚΟΣΜΟΣ

Κατώτατος μισθός: Ποιες χώρες δεν τηρούν τους κανόνες της ΕΕ

Οι ακαθάριστοι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, από 477 ευρώ μηνιαίως στη Βουλγαρία έως 2571 ευρώ στο Λουξεμβούργο

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε πως τα κράτη μέλη καθυστερούν να εφαρμόσουν τους νόμους της ΕΕ που αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν αξιοπρεπή μισθό.

Λίγες εβδομάδες πριν από την εκπνοή μιας σημαντικής νομοθετικής προθεσμίας, επτά χώρες της ΕΕ δεν έχουν καν αρχίσει να νομοθετούν για τη θέσπιση νέων μέτρων προστασίας του κατώτατου μισθού στην ΕΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Οι νέοι νόμοι της ΕΕ, που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2022 στον απόηχο μιας σημαντικής κρίσης κόστους ζωής, πρέπει να ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία για να τεθούν σε ισχύ – αλλά η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Μάλτα δεν έχουν καν αρχίσει να το κάνουν, δήλωσε η ETUC.

“Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη περιμένει δύο χρόνια για να εφαρμοστεί αυτή η οδηγία και δεν πρέπει να τους αναγκάσουμε να περιμένουν περισσότερο”, ανέφερε σε δήλωσή της η Συνομοσπονδιακή Γραμματέας της ETUC Tea Jarc.

“Οι περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να σταματήσουν να σέρνονται και να μετατρέψουν επιτέλους αυτές τις υποσχέσεις σε πραγματικότητα”, πρόσθεσε.

Η ETUC λέει ότι η οδηγία θα μπορούσε να ωφελήσει περίπου 20 εκατομμύρια εργαζόμενους – αλλά πιστεύει ότι ο κατώτατος μισθός, που ορίζεται ως ποσοστό των μέσων αποδοχών, είναι αρκετά υψηλός σε μόλις δύο χώρες της ΕΕ.

Όταν συμφωνήθηκαν από τους νομοθέτες και τις κυβερνήσεις τον Ιούνιο του 2022, οι νέοι κανόνες της ΕΕ χαιρετίστηκαν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Νικολά Σμιτ, ο οποίος δήλωσε ότι θα “βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο μισθό μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή” σε μια εποχή σημαντικών ανησυχιών για το κόστος ζωής.

Αντιμετώπισαν αντιδράσεις από τη Δανία και τη Σουηδία, οι οποίες έχουν διαδεδομένες συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά δεν έχουν κατώτατο μισθό, και από τις επιχειρήσεις που φοβήθηκαν επιπλέον κόστος.

Οι ακαθάριστοι κατώτατοι μισθοί στην ΕΕ ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, από 477 ευρώ μηνιαίως στη Βουλγαρία έως 2571 ευρώ στο Λουξεμβούργο.

Οι τελικοί κανόνες δεν απαιτούν από τις χώρες να έχουν κατώτατους μισθούς, αλλά όσες έχουν, πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν έναν υγιή τρόπο καθορισμού και επικαιροποίησής τους, όπως με αναφορά στην αγοραστική δύναμη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ και μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των κυβερνήσεων που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα – αν και αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο όταν παρέλθει η προθεσμία, στην προκειμένη περίπτωση η 15η Νοεμβρίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Γερμανία, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι δεν χρειάζεται να λάβει μέτρα, καθώς οι υφιστάμενοι νόμοι συμμορφώνονται ήδη με τους κανόνες των Βρυξελλών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Διαβάστε ακόμη: