Ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας, τόνισε ότι η θνητότητα στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας υπολογίζεται έως 35% και 40% αντιστοίχως πιο αυξημένη σε σχέση με την Αττική, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της μελέτης για την θνητότητα και τις ΜΕΘ που υπογράφουν μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και δημοσιεύθηκε σε έγκριτη ιατρική επιθεώρηση.
Ο κ. Λύτρας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υποστηρίζει ότι βασιζόμενος στα ευρήματα, δεν έχει τόσο σημασία ο αριθμός των ΜΕΘ όσο το πώς αυτές λειτουργούν στην πραγματικότητα.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, στη χώρα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 6η Μαΐου 2021, όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ μεγαλώνει και η θνητότητα χωρίς την ίδια ώρα να παρατηρείται εξάντληση των διαθέσιμων κλινών.
Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει πως η θνητότητα δείχνει να είναι μεγαλύτερη όταν διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία εκτός Αττικής και όταν δεν εισαχθούν σε ΜΕΘ.
Σε κάθε περίπτωση η έρευνα δεν έχει αποσαφηνίσει μέχρι στιγμής τα αίτια του φαινομένου αυτού με τους ακριβείς λόγους που αυτό υφίσταται να δύνανται να αποτελέσουν ένα μελλοντικό αντικείμενο έρευνας, σύμφωνα με τον κο Λύτρα.
«Αν και λίγο πολύ ο καθένας μπορεί να αντιλαμβάνεται τι μπορεί να υποκρύπτεται πριν από αυτό» σχολίασε εξηγώντας ειδικότερα πως πιθανές εξηγήσεις κάλλιστα μπορούν να είναι το λίγο προσωπικό, το πώς είναι στημένη μια ΜΕΘ αλλά σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι πως- τουλάχιστον στην εξετασθείσα περίοδο στο πλαίσιο της έρευνας- πως οι αντοχές του ΕΣΥ είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν.
Μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα για τις ΜΕΘ στην Ελλάδα – Χάνονται ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν
Μελέτη που εκπόνησαν ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Θεόδωρος Λύτρας, και η οποία δημοσιεύθηκε στο Scandinavian Journal of Public Health, αναδεικνύει τη συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ covid στη χώρα μας και της θνητότητας τους.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν τις νοσηλείες ασθενών με λοίμωξη κορονοϊού στις ΜΕΘ αλλά κι εκτός ΜΕΘ, στις περιπτώσεις διασωληνωμένων, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 και ανέλυσαν τις πιθανότητες μοιραίας έκβασης των ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξάνεται από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ. Το ποσοστό εξαρτάται και από το αν οι ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός ή εκτός Μονάδας. Τουλάχιστον 1.500 ασθενείς λόγω κορωνοϊού θα μπορούσαν να έχουν εξέλθει από τα νοσοκομεία κατά το διάστημα των 8 μηνών που αφορά η μελέτη.
«Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με πάνω από 400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Επιπλέον έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη «υγειονομική ανισότητα» μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας» σχολιάζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Λύτρας.
Όπως αναφέρει ο κ. Λύτρας, «νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα – παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους ασθενείς, μόνο περίπου το 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ) και “εν μέρει” ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή».
Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο καθηγητής, «από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, οι 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν 1. με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (έως και 200 διασωληνωμένους), 2. σε νοσοκομεία Αττικής, και 3. εντός ΜΕΘ».
Και συνεχίζει, σημειώνοντας: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα. (1) Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο “ανώτατο” επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι. (2) Εφ’όσον εξακολουθούμε να έχουμε πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία, είναι αυτονόητο πως η ανάλυση θα επαναληφθεί/επικαιροποιηθεί στο μέλλον, ώστε να δούμε πως ανταπεξέρχεται το σύστημα υγείας και στο τρέχον πανδημικό κύμα. Και (3) η (εξαιρετική) ιδέα γι’ αυτή την ανάλυση δεν ήταν δική μου αλλά του Σωτήρη Τσιόδρα. Εγώ βοήθησα με την υλοποίηση. Αυτό το τονίζω για τους κακεντρεχείς που δεν εννοούν να καταλάβουν οτι ο Σωτήρης Τσιόδρας κι εγω είμαστε ΜΟΝΟ επιστήμονες, με “αποκλειστικό” μέλημα τη Δημόσια Υγεία».