Αύξηση κερδών, καταθέσεων, ενεργητικού και ιδίων κεφαλαίων κατέγραψε κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η Aegean Baltic Bank (Abbank).

Η ελληνική τράπεζα, της οποίας μέτοχοι είναι στη διαδικασία μεταβίβασης της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου στον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Αριστοτέλη Μυστακίδη, εμφάνισε για το πρώτο εξάμηνο του 2024 καθαρά κέρδη μετά από φόρους 14,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ανήλθαν σε 160,8 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με τα τέλη του προηγούμενου έτους, οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 145,9 εκατ. ευρώ. Tο συνολικό ενεργητικό στο τέλος Ιουνίου ανήλθε σε 1,22 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά σχεδόν 14% σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης χρήσης (1,08 δισ.). Αυξημένο επίσης σε σύγκριση με το τέλος του προηγούμενου έτους κατά 13% παρουσιάζεται το υπόλοιπο των καταθέσεων πελατείας, που ανήλθε σε 1,04 δισ. ευρώ από 920 εκατ. προηγουμένως.

Τα διαθέσιμα στις τράπεζες και οι τοποθετήσεις σε ομόλογα, κατά κύριο λόγο κρατικά, ανήλθαν αθροιστικά σε 680 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το τέλος του 2023 (540 εκατ.).

Τα δάνεια μετά από προβλέψεις εμφανίζονται οριακά αυξημένα κατά 1,3% στα 0,51 δισ. ευρώ από 0,50 δισ. στα τέλη του 2023, καθώς παρά την αυξημένη νέα παραγωγή οι προπληρωμές και αποπληρωμές δανείων συνεχίστηκαν και το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνει η διοίκηση της Abbank.

Ο ενοποιημένος δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων CET-1, λαμβάνοντας υπόψη τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου, ανήλθε στο επίπεδο του 25,5% με πλήρη απορρόφηση της επίπτωσης των ΔΠΧΑ-9 και χωρίς τα εποπτικά κεφάλαια της Abbank να περιλαμβάνουν αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του ελληνικού Δημοσίου.

Ο δείκτης των δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται σε 50% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ξεπερνάει το 300%. Ο δε δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 0,8%, με 97% κάλυψη από προβλέψεις. Εν τω μεταξύ προχωρούν οι διαδικασίες για τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ευρωπαϊκό Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για την είσοδο στην τράπεζα του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος έχει αγοράσει ήδη το 5%.

H Scope Ratings που ξεκίνησε νωρίτερα το καλοκαίρι την κάλυψη της Aegean Baltic Bank βαθμολόγησε την πιστοληπτική της αξιολόγηση με ΒΒ και σταθερές προοπτικές, ενώ και η S&P Global επιβεβαίωσε πρόσφατα την πιστοληπτική αξιολόγηση Β+ και τις θετικές προοπτικές.

Η Abbank ξεκίνησε ως εξειδικευμένη στη ναυτιλία τράπεζα, για να βρεθεί ανάμεσα στους μεγαλύτερους διαχειριστές κοινοπρακτικών ναυτιλιακών δανείων στην Ελλάδα. Εκτοτε έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους κλάδους.

Διαβάστε ακόμη: