Το Antonov An-225, το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, φαίνεται να είναι μία από τις καταστροφές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Την ανακοίνωση έκανε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα σε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.
Το αεροσκάφος καταστράφηκε από Ρώσους, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, να αναφέρει στο Twitter: «Μπορεί να κατέστρεψαν το Mriya (σ.σ. το όνομα του αεροσκάφους που σημαίνει «όνειρο» στα ουκρανικά) αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταστρέψουν τα όνειρά μας για ένα δυνατό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος».
This was the world’s largest aircraft, AN-225 ‘Mriya’ (‘Dream’ in Ukrainian). Russia may have destroyed our ‘Mriya’. But they will never be able to destroy our dream of a strong, free and democratic European state. We shall prevail! pic.twitter.com/TdnBFlj3N8
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 27, 2022
Σχετική ανακοίνωση για την καταστροφή του Antonov An-225 έβγαλε σήμερα και ο κρατικός όμιλος Ukroboronprom.
«Οι ρώσοι εισβολείς κατέστρεψαν το κόσμημα της ουκρανικής αεροπορίας, το An-225» στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, όπου το αεροσκάφος «βρισκόταν για επισκευές», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Ποιο είναι το Antonov An-225
Το Antonov An-225 Mriya (Ουκρανικά: Антонов Ан-225 Мрія, Όνομα αναφοράς ΝΑΤΟ: ‘Cossack’) ήταν ένα μεταφορικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από την Antonov το 1988 στη Σοβιετική Ένωση και αποτέλεσε το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο.
Είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για τη μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Μπουράν και είναι μεγέθυνση του An-124 Ruslan.
Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούνταν για μεταφορές βαρέων φορτίων, εμπορικού σκοπού, λόγω του μεγάλου εσωτερικού χώρου της ατράκτου του.
Αυτό το μοναδικό στον κόσμο αεροσκάφος, που είχε μήκος 84 μέτρα και μπορούσε να μεταφέρει φορτίο περίπου 250 τόνων με ταχύτητα που έφτανε τα 850 χλμ/ώρα, είχε βαπτιστεί «Mriya», «Όνειρο» στα ουκρανικά.
Ο Ukroboronprom εκτιμά πως η αποκατάσταση του «Mriya» θα κόστιζε πάνω από 3 δισεκ. δολάρια και θα απαιτούσε περισσότερο από πέντε χρόνια.