Tο τέλος επιτηδεύματος και η κατάργησή του βρισκόταν στο επίκεντρο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ένας οικονομικός βραχνάς που κρατούσε από χρόνια των μνημονίων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανέμεναν την κατάργησή του.

Πρόκειται για μία οριζόντια φορολογική επιβάρυνση της τάξης των 325 ευρώ που από την κατάργησή του, το 2025 (για τη χρήση του 2024), θα μειώσει φορολογικές επιβαρύνσεις  των συγκεκριμένων φορολογουμένων.

Άλλωστε και πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην κατάργηση είχε αναφερθεί και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης που σε τηλεοπτική του παρουσία είχε σημειώσει πως: «Υιοθετήθηκε ένα καινούργιο σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο οδήγησε ειρήσθω εν παρόδω για πρώτη φορά τον μέσο επαγγελματία να πληρώνει φέτος περισσότερα από τον μέσο μισθωτό». Σήμερα στην εξειδίκευση των μέτρων αναφέρθηκε σε «Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες πλήρης κατάργηση με κόστος 120 εκατομμύρια ευρώ για το δημόσιο».

Τέλος επιτηδεύματος: Τι πλήρωναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, το τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος είναι:

  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
  • 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.
  • 400 – 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμη: